În cadrul unui program demarat de Consiliul Judeţean Bihor în colaborarea cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură o delegaţie compusă din 30 de mari fermieri din judeţ au luat parte, în perioada 27-29 august, la un schimb de experienţă. Au fost vizitate ferme de pui, porci, vaci, crocodili dar şi o fabrică de biogaz, silozuri de cereale şi centrală electrică fotovoltaică. Toate acestea aparţin unuia dintre cei mai mari fermieri din Cehia, care are exploataţii şi în Slocavia dar şi în judeţul Bihor unde cultivă peste 8.000 de hectare.
Prima oprire a fost la o fermă de pui situată în aproierea Bratislavei. Delegaţiei române, din care a făcut parte şi Radu Ţârle, preşedintele Consiliului Judeţean şi Traian Abrudan, directorul APIA Bihor, i-a fost prezentat modul de funcţionare al feremei. La fermă, unde sunt crescuţi peste 200.000 de pui, lucrează doar cinci persoane. Conform reprezentamţilor fermei puii sunt hrăniţi cu concentrate şi în doar 30 de zile ajung la greutatea de două kilograme.
Arenda
Rada Bohumir, preşedintele fermierilor din Cehia, gazda fermierilor români, le-a explicat acestora modul cum îşi desfăşoară activitatea. Conform principiului nimic nu se aruncă, totul se transformă, fermierul ceh a pus la punct un sistem integrat în cadrul căruia cerealele cultivate pe cele peste 18.000 de hectare pe care le are în arendă sunt utilizate la creşterea animalelor. „Noi nu vindem cerealele ci creştem animale cu ele preţul acestora fiind mai mare. Astfel pe an, producem 30 mii de tone de carne de pui, 20 de mii de tone de carne de porc şi două milioane de litri de lapte”, a precizat Rada Bohumir.
Cehul se ocupă de agricultură din anul 1988. De când ţara sa a intrat în Uniunea Europeană a accesat nu mai puţin de 25 de proiecte nerambursabile.
Mecanizat
A urmat vizita unei ferme de vaci unde sunt crescute peste 700 capete de bovine care are doar şapte angajaţi. Linia de muls este una ultramodernă, de aici fiind trimise la procesatori peste 14.000 de litri de lapte zilnic.
În cadrul aceleaşi locaţii funcţionează pe lângă ferma de vaci şi o fermă de porci şi o fabrică de preparare a concentatelor. „Aici se lucrează non stop. Din cele 10.000 de tone de concentrate pe care le prepatrăm lunar, 5.000 sunt utilizate la fermele noaste, iar restul este scos la vânzare”, a explicat şeful de fermă.
Utilajele agricole ale cehilor au stârnit admiraţia fermierilor români. Tractorul care în seamănă peste 150 de hectare zilnic a fost un punct de atracţie.
La crocodili
O vizită inedită a fost cea de la ferma de crocodili. Crocodilii de Nil sunt crescuţi pentru pielea şi carenea lor fiind însă şi o atracţie turistică. Aceştia sunt ţinuţi în apă care trebuie să aibă o temperatură constantă de 30 de grade Celsius. În captivitate pot trăi în jur de 70 de ani. „Cel mai mare crocodil de la fermă este de şapte metri. Îi hrănim de două ori pe săptămână cu puii şi porcii care mor de la fermele noastre”, a precizat gazda cehă. Carnea de crocodil, considerată o delicatesă, este vândută la restaurantele de lux în vreme ce din pilea acestora se fac genţi, cizme şi curele.
Energie verde
Terenul care nu este foarte fertil este folosit de investitorul ceh pentru producerea de energie fotovoltaică. Panouri solare întinse pe surpafeţe mari produc energie. Afacerea este un foarte profitabilă având în vedere faptul că acesta vinde statului energia produsă de el cu 10 coroane în timp ce el o cumpără cu 2,5 coroane.
Valoarea totală a investiţiei în aceste panouri solare se ridică la 300.000 euro.
Energie produce cehul şi din dejecţiile animalelor de la femele sale şi nu numai dar şi din resturi animale. Fabrica de bioagaz a cehului este cea mai mare din Europa procesând peste 200 de tone de materie primă zilnic.
Zilele fermierilor
Cehii voi întoarece vizita românilor în perioada 18 – 20 septembrie. În această perioada la Mădăras se vor desfăşura Zilele Fermierilor. „Vrem ca acest eveniment să fie unul regional cu o vizibilitate largă. Vrem să cream un brend al judeţului de aceea Consiliul Judeţean doreşte să dezvolte infrastructura pentru turismul montan şi legendar”, a precizat Radu Ţârle, preşedintele CJ.
Acesta l-a lansa fermierilor invitaţia de a participa peste trei săptămâni la Zilele fermierilor. Desfăşurat pe mai multe secţiuni: pomicultură, zootehnie, utilaje şi maşini agricole, legumicultură şi cereale, fermierii vor avea posibilitatea de a-şi expune şi valorifica produsele.
Simona Albinaru
Citiți principiile noastre de moderare aici!