Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea este partener în proiectul Comenius „Option Variety for entrepreneurship – Varietate de opţiuni în antreprenoriat”, proiect care se derulează în perioada 2013 – 2015, cu sprijinul Comisiei Europene, prin programul „Învăţare pe tot parcursul vieţii”.
A cincea reuniune din cadrul proiectului, la care au participat profesori şi elevi din ţările partenere în proiect, s-a desfăşurat în perioada 2-6 martie, în Turcia. Delegaţia Colegiului Tehnic „Traian Vuia” a fost alcătuită din elevii Camelia Lazăr (clasa a IX-a C), Floriana Mieluţ (clasa XI-a C), Bogdan Pop (clasa a XI-a H) şi Tudor Şandra (clasa a XI-a G) şi profesorii Marcela Urs (coordonator proiect), Alina Cotca şi Silvia Mateaş. Pentru reuniune elevii participanţi au avut de pregătit prezentări pe tema „E-commerce” (despre posibilităţile shopping-ului online din fiecare ţară, cadrul legislativ naţional, exemple de site-uri, tipurile de e-commerce etc.). Tinerii participanţi au fost apoi provocaţi de către elevii liceului gazdă (ÖĞRETMEN FŰSUN ERDEMIR MESLEKI ve TEKNIK ANADOLU LISESI din Darica, Turcia – oraș situat la 38 de kilometri de Istanbul) să lucreze în echipe „multinaţionale”, să se transforme în „vânători de idei” şi să conceapă un produs care să le asigure succesul în afaceri.
„Echipa câştigătoare, având în componență și o elevă din liceul nostru, a propus fabricarea și comercializarea unor mănuși de iarnă speciale, recomandabile pentru utilizarea telefoanelor cu touch screen”, a relatat prof. Marcela Urs.
Vizite
Din programul întâlnirii nu au lipsit vizitele. Astfel, elevii au avut ocazia să viziteze una din cele mai mari fabrici de ciment din Turcia (NUH Çimento Sanay A.Ș.) şi să facă o vizită tematică la Istanbul.
„Traversarea strâmtorii Bosfor și priveliștea spectaculoasă a liniilor de țărm ale Europei și ale Asiei, vizitele la Palatul Dolmabahce, Palatul Topkapi sau Hagia Sofia din Istanbul au fost un adevărat prilej de încântare, dar și o contribuție substanțială la cunoașterea Turciei din punct de vedere geografic, istoric și cultural. La sfârșitul reuniunii s-au înmânat certificatele de participare și s-a exprimat speranța revederii, între elevi și între profesori legându-se frumoase și nădăjduim trainice prietenii”, a mai precizat profesoara.
Ultima reuniune de proiect va avea loc în Spania, în oraşul Jerez de la Frontera, în perioada 12 – 17 aprilie 2015.
Citiți principiile noastre de moderare aici!