Orăşelul Copiilor din Oradea îşi extinde paleta de activităţi prin introducerea unor tematici noi în programul estival. Astfel, miercuri debutează o serie de prezentări destinate tradiţiilor şi folclorului românesc, cu implicarea Uniunii Femeilor Bihor, prin participarea inimoasei învăţătoare Iliescu Doina din localitatea bihoreană Bulz – Pusta. „Parafrazându-l pe Lucian Blaga, care afirma că «Veşnicia s-a născut la sat», învăţătoarea Iliescu Doina, o fină cunoscătoare a tradiţiilor zonale, s-a oferit în mod voluntar să împărtăşească din experienţa sa din cadrul orelor opţionale de «Tradiţii şi folclor românesc», pe parcursul a câteva săptămâni, în fiecare miercuri, în Orăşelul Copiilor, de la ora 10:30”, transmite administraţia Orăşelului.
Elevii pasionaţi de folclor sau cei care doresc să cunoască valorile creaţiei autentice din judeţul Bihor vor putea viziona pe CD-uri şi DVD-uri aspecte concrete din activităţile desfăşurate cu elevii şi rapsozii populari din zona amintită, oportunitate a orelor de opţional, putându-şi exprima apoi dorinţa de a participa la unele activităţi.
Astfel, azi de la ora 10:30 se va prezenta un DVD cu aspecte din „Muzeul etno” al Şcolii generale din Bulz-Pusta şi un obicei aproape apus „Haba ca la Bulz”.
„Halloween” autohton
Habase declanşa odată cu Postul Crăciunului şi se termina când începea Postul Paştelui. Ea se organiza lunea, miercurea şi joia, când fetele şi nevestele tinere se adunau la tors lână şi cânepă, sau făceau „cipci” ori alte cusături de mână. În fiecare sat se organizau trei-patru habe, pe care le colindau cete de feciori însoţiţi de hididiş. Dacă aceştia întârziau, fetele „le făceau farmece”, cu ciurul, ori le descântau. Venirea tinerilor era însoţită de „măscări”, „ciufuleli” (glume), multă voie-bună şi joc. Pentru a speria fetele, feciorii curăţau „berbiniţii” de sămânţa din interior, îi decupau ochi, nas şi gură, fixau o lumânare aprinsă în interior, apoi le aşezau pe ferestrele caselor unde se ţinea haba. Alteori, foloseau măşti hidoase, speriind mai ales fetele tinere şi copiii. Orice habă se termina cu joc „în şură” sau „în bătătură”, după vreme.
Copiii cărora li se va stârni interesul pentru pitoreasca aşezare montană de pe Crişul Repede e bine să ştie că în zonă există un camping cu căsuţe precum şi pensiuni. Copiii care doresc să meargă în excursie în comuna Bulz şi să viziteze muzeul şcolii se pot înscrie pe o listă.
Miercurea viitoare, în Orăşelul Copiilor va fi prezentat pe DVD teatrul popular „Prostia omenească”, de Ion Creangă. C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!