Viticultorii sunt nemultumiţi că, în cazul lor, efectuarea plăţilor de la APIA este condiţionată de plata facturilor pentru servicii şi lucrări.
Astfel, fermierii care fac parte din federaţia Viticultorii sunt nemultumiţi că, în cazul lor, efectuarea plăţilor subvenţiilor pentru reconversia culturilor de viţa de vie este condiţionată de plata facturilor pentru servicii şi lucrări, viticultorii fiind obligaţi să prezinte dovada efectuării acestor plăţi pentru a primi apoi banii de la APIA.
Fermierii spun ca această măsură nu va funcţiona şi va avea ca efect blocarea programului de reconversie în viticultură pentru că majoritatea viticultorilor îşi achită facturile pentru servicii şi lucrări cu banii primiţi din subvenţii. Viticultorii spun că măsura este discriminatorie şi cer reprezentanţilor MADR să renunţe la ea, în caz contrar ameninţând că îşi vor căuta dreptatea în justiţie.
„Programul de reconversie în viticultura nu va mai funcţiona dacă măsurile propuse de Ministerul Agriculturii sunt adoptate. Condiţionarea efectuării plăţilor către viticultori de plata mai întâi de către aceştia a facturilor pentru servicii şi lucrări va duce la blocarea programului de sprijinire a viticultorilor. Solicităm conducerii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură să deblocheze în regim de urgenţă plăţile pentru viticultorii care au finalizat lucrările şi care au solicitat fondurile necesare plăţii acestora”, se arată într-un comunicat al federaţiei Viticultorii.
Proiect
Nemulţumirea acestora este datorată unui proiect de ordin publicat de MADR pe 7 august, proiect prin care se modifică Normele metodologice privind condiţiile de punere în aplicare a măsurii de investiţii, eligibilă pentru finanţare în cadrul Programului Naţional de Sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014 – 2018, aprobate prin Ordinul 1801/2014.
Una dintre condiţiile noi este aceea ca la cererea de plată pentru lucrările efectuate de către viticultori să se prezinte copii ale documentelor prin care se atestă plata facturilor sau serviciilor achiziţionate. Până acum, plăţile erau efectuate după verificarea lucrărilor realizate, nu şi a plăţii lor. Aceasta procedura s-a aplicat din cauza costurilor foarte mari pentru reconversie, ajutorul pentru plantarea unui hectar de vită de vie ridicându-se la peste 15.000 de euro. Viticultorii au încheiat contracte cu furnizorii de servicii pentru efectuarea lucrărilor de reconversie şi i-au plătit atunci când au primit banii de la APIA.
Conform calculelor efectuate de Federaţia Viticultorii, suma necesară pentru plantarea unui hectar de viţă de vie se ridică la 140.000 lei, din care fondurile europene acoperă o parte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!