Marc Du Plessis, absolvent al clasei a X-a la Colegiul Naţional „Iosif Vulcan” din Oradea (clasa profesoarei Simona Martin) va studia un an la unul dintre liceele publice ale Statelor Unite ale Americii şi va fi „înfiat” de o familie americană aleasă de Guvernul SUA. Marc vede în bursa oferită de Guvernul SUA prin programul Flex o oportunitate imensă.
„Am ales America pentru că îmi place acest continent. Am călătorit în America şi îmi place foarte mult. Apoi, e programul pe care l-am descoperit întâia oară. Deşi mi-am dorit să văd cum se trăieşte în SUA şi să leg noi prietenii, acum, înainte de plecare, un ochi plânge, altul râde. Sunt foarte bucuros că am reuşit să fiu selectat mai ales că au fost aproape 1.400 de aplicanţi pentru cele 25 de locuri oferite ţării noastre şi a fost o competiţie grea. Cu toate acestea, sunt emoţionat şi curios de ce mă aşteaptă, am o teamă în faţa necunoscutului. În acelaşi timp mă întristează şi gândul că nu voi fi zilnic cu familia şi prietenii de aici”, a declarat Marc Du Plessis.
Marc du Plessis va studia 10 luni la una dintre şcolile Statelor Unite ale Americii.
Visul de a studia în America a devenit realitate pentru un liceean din Oradea. Marc Du Plessis, elev la Colegiul Naţional „Iosif Vulcan” din Oradea, a aplicat pentru un program de studii iniţiat de Guvernul american şi va studia anul viitor la Castle View High School din Castle Rock, Colorado. Programul Flex pentru care a aplicat şi Marc, un proiect finanţat în totalitate de Guvernul Statelor Unite ale Americii – prin American Councils for Internațional Education, este disponibil de un an şi în România. Programul are ca scop îmbunătăţirea înţelegerii dintre ţări, pentru a încuraja indivizii să facă schimb de idei şi pentru a dezvolta colaborarea prin educaţie. Marc Du Plessis este unul dintre cei 25 de elevi selectaţi – din 1.359 de români aplicanţi pentru programul de burse Flex.
Marc va locui timp de un an şcolar la o familie americană, ca un adevărat membru şi nu ca un oaspete. Împărtășind experiențe zilnice cu familia gazdă, Marc va avea ocazia de a învăța lucruri importante despre SUA şi să le prezinte americanilor cultura noastră şi modul de viaţă al românilor.
„Această bursă de studii în Statele Unite ale Americii mi se pare o oportunitate imensă. Consider că este o experienţă benefică pentru amebele state. Este, înainte de toate, un schimb de culturi, o punte de legătură între noi şi ei. În urma acestei experienţe, cetăţenii americani vor afla mai multe despre cultura europeană şi, implicit, despre cea română, iar eu ca persoană voi creşte, voi vedea cum trăieşte americanul de rând. Poate o să-mi schimb concepţia pe care mi-am făcut-o uitându-mă la filme. Pe de altă parte, îmi voi crea noi legături, voi lega noi prietenii”, este punctul de vedere al lui Marc Du Plessis.
Probe la Bucureşti
Aventura spre visul american a început încă din toamna lui 2015 pentru elevul profesoarei Simona Martin de la Colegiul Naţional „Iosif Vulcan” din Oradea. El a avut de trecut printr-un proces dur de selecţie, care a demarat în septembrie 2015. Primul pas pe care l-a avut de făcut a fost redactarea a trei eseuri după o tematică dată. Eseurile au fost analizate de o comisie de la Washington care a decis cine merge în etapa a doua. În etapa a doua, elevii s-au întâlnit cu evaluatorii (unul american şi altul român) la Bucureşti în faţa cărora au susţinut teste de limba engleză (scris şi oral), au redactat un nou eseu şi au susţinut interviuri (unul de grup şi unul individual). Pe baza rezultatelor din această etapă s-a realizat lista câştigătorilor. Ulterior, ei au avut de trimis în jur de 15 formulare cu date despre personale, testări, vaccinuri etc.
Pentru acest program, evaluatorii au selectat elevii în care au văzut un potenţial, oferindu-le şansa de a-şi activa toate resursele de care dispun, de viitori lideri. La întoarcerea în ţară, în clasa a XII-a, lui Marc îi vor fi echivalate disciplinele studiate şi notele primite. În plus, el va avea de susşinut anumite diferenţe la anumite materii pe care nu le va studia peste Ocean (Limba Română, Istoria României, Geografia României).
Şoc cultural
Cu o lună înainte de a-şi lua zborul spre SUA, cei 25 de elevi selectaţi au participat la un program de instruire – Pre departure Orentation Camp. Sesiunile de intruire s-au desfăşurat la Snagov. Timp de trei zile, reprezentanţii Flex România au încercat să le prezinte bursierilor beneneficiile programului, dar şi să le diminueze şocul cultural pe care l-ar putea avea odată ajunşi în State, i-au învăţat cum să-şi managerieze eficient timpul petrecut peste Ocean şi cum să-şi drămuiască bănuţii.
Flex, 24 de ani de existenţă
Programul FLEX a fost creat de Congresul Statelor Unite, în 1992, iar acum se află în cel de-al 24 lea an de existență. În tot acest timp, a oferit burse pentru peste 24.000 de liceeni din Europa, Eurasia și Asia Centrală. Programul presupune un an întreg de schimb de experiență pentru tinerii liceeni, în Statele Unite ale Americii.
Obiectivul programului este să promoveze înțelegerea reciprocă între cetățenii Statelor Unite și țările din regiune, pentru ca liceenii să învețe mai multe despre SUA și să le prezinte americanilor țările lor de origine. În 2016-2017, aproximativ 800 de liceeni vor învăța în SUA în cadrul programului FLEX. Fiecare bursier va locui timp de un an de zile ca membru al unei familii americane și va studia într-un liceu american.
Citiți principiile noastre de moderare aici!