Ironie sau nu, marii absenți de la inaugurarea drumului Roit – Livada au fost membrii Grupului Milvius, custodele zonei unde trăiește vânturelul-de-seară și care se intersectează cu zona prin care locuitorii din Sânnicolau Român pot ajunge la Oradea pe un drum de 14 km, evitând un ocol de 40 km, via Sântandrei sau Inand.
Joi, înainte de amiază, aproximativ 100 de oameni, localnici și invitați, și-au dat întâlnire la evenimentul ce marca împlinirea unui vis. De la acest moment important din viața localității nu au lipsit deputatul liberal Gavrilă Ghilea, consilierii județeni Ionel Avrigeanu și Mihai Toderici, primarul de Cefa, Dumitru Bărnău, și primarul Oradiei, Ilie Bolojan. În cuvântul său, primarul Dumitru Munge a prezentat un scurt istoric al îndelungatei și zbuciumatei istorii a proiectului drumului ce leagă Roit de Livada. Proiectul a fost depus în 2008 de primul primar al comunei Sânnicolau Român, Dumitru Maghiar. Nu a obținut însă punctajul necesar.
În 2011, primarul Alexandru Maghiar a ajuns cu proiectul până în faza zonală. În 2014, proiectul a fost depus pentru finanțare la Ministerul Dezvoltării. În 2015 a primit finanțare. În august 2016 s-a pus piatră de temelie la proiect. Imediat, custodele sitului Natura 2000, pe unde trebuia să treacă drumul, Grupul Milvius, a intrat în scenă, creând obstacole și obstrucționând proiectul folosind ca laitmotiv vânturelul-de-seară, a cărui existență ar fi fost pusă în pericol de construcția drumului. S-au lovit însă la rândul lor de un primar tenace, care nu a vrut în ruptul capului să cedeze în fața unor argumente care nu l-au convins nici pe el, nici pe autoritățile de protecția mediului. Primarul Munge a avut un singur obiectiv: să nu piardă finanțarea pentru drumul al cărui termen de finalizare era 2018.
A cerut intervenția tuturor autorităților, a participat la o mediere cu Grupul Milvius, sub patronajul Consiliului Județean. Primarul consideră că acest drum e punctul de pornire al proiectelor sale care au ca finalitate să readucă Sânnicolau Român la poziția pe care a avut-o în trecut, un fel de lider regional, exploatând bogăția pe care a dat-o Dumnezeu locului, un pământ mănos.
Pe lângă sfaturile primite de la primarul Bolojan, Dumitru Munge nu a uitat să mulțumească președintelui CJ Bihor pentru că a adus la masa discuțiilor Primăria Sânnicolau Român și Grupul Milvius, dar și pe Ana Maria Tiron, care a luptat pentru succesul proiectului. „Vă asigur că pe timpul mandatului meu o să mă preocupe asemenea proiecte. Am câștigat un proiect de un milion de euro, prin care vom construi un drum agricol, un proiect pe apă-canalizare de 220 milioane lei, vom depune un proiect pentru o școală nouă la Sânnicolau Român și vom face un studiu de fezabilitate pentru introducerea gazului. Sperăm ca aceste proiecte să ne aducă beneficii, investitori, locuri de muncă, să crească bunăstarea locuitorilor”, a spus primarul de Sânnicolau Român.
În trecut, deputatul Gavrilă Ghilea a avut o intervenție publică prin care semnala faptul că Grupul Milvius obstrucționează realizarea proiectului. Parlamentarul a ținut să sublinieze în cuvântul său „munca enormă și efortul deosebit depus de primarul Munge. Dacă nu era Dumitru Munge la conducerea Primăriei, nu știu dacă acest proiect s-ar fi făcut. Vreau să îl felicit pentru finalizarea proiectului, fiindcă știu cum s-a luptat pentru el și prin ce probleme a trecut. Felicit și echipa din Primărie, consilierii locali, dar meritul numărul unu este al primarului! A avut de trecut niște obstacole care nu ar trebui să existe azi în România. Noi nu avem asociații plătite să blocheze proiecte pe bani europeni… Ne plângem peste tot că România nu accesează fonduri. Adevărul e că nici nu creăm cadrul legislativ, și acesta e un domeniu în care trebuie să luăm exemplu de la Polonia și chiar de la Ungaria, țări care și-au simplificat cadrul legislativ. Aici, la Sânnicolau Român, cu eforturi extraordinare, s-a reușit atragerea fondurilor, dar în alte părți banii s-au întors la Uniunea Europeană”, a spus deputatul Gavrilă Ghilea.
[related-post post_id=”2036173″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!