Fost patron al FC Bihor, omul de afaceri Viorel Ştiube a fost condamnat de judecătorii Tribunalului Sălaj la 16 ani de închisoare cu executare pentru participaţie improprie la evaziune fiscală şi delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată. Totodată, lui Ştiube i-a fost aplicată pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a fi administrator într-o societate comercială şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe o durată de 5 ani, a cărei executare va începe după executarea pedepsei închisorii. Magistraţii sălăjeni au dispus şi confiscarea specială de la Viorel Ştiube a sumei de 9.141.211, 38 de lei, dobândită în urma săvârşirii infracţiunii.
Sechestru menţinut
Judecătorii au menţinut totodată măsura sechestrului asigurator instituit în baza ordonanţei din data de 21.10.2011 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj asupra unor bunuri imobile aflate în proprietatea lui Ştiube: un apartament de 71, 72 mp, situat în Oradea şi a două terenuri intravilane şi construcţii situate în Diosig.
Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel care se va judeca la Curtea de Apel Cluj. Ştiube a fost trimis în judecată în anul 2013 de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj pentru evaziune fiscală şi delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, prin devalizarea firmei Silvania Comtour S.A. Zalău
Procurorii l-au acuzat pe afaceristul orădean că ar fi păgubit statul cu 103.000 de lei, prin deduceri de TVA provenite din facturi fictive înregistrate pe numele firmei pe care o administra – SC Silvania Comtour S.A. şi şi-ar fi însuşit peste 9.000.000 de lei din patrimoniul societăţii, fapt care a dus la falimentul acesteia şi la imposibilitatea recuperării de către creditori a creanţelor.
Infracţiuni concurente
Judecătorii sălăjeni au ţinut cont şi de alte două condamnări la închisoare cu suspendare din 2006 şi 2007 date de Judecătoria Suceava pentru înşelăciune şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, respectiv pentru evaziune fiscală.
„Constată că cele două infracţiuni pentru care inculpatul este judecat în prezentul dosar, infracţiunile de înşelăciune şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor pentru care inculpatul a fost condamnat prin sentinţa penală nr.181/17.05.2006 a Judecătoriei Suceava şi infracţiunea de evaziune fiscală pentru care inculpatul a fost condamnat prin sentinţa penală nr.213/13.03.2007 a Judecătoriei Suceava sunt concurente. Descontopeşte pedeapsa rezultantă din sentinţa penală nr.181/17.05.2006 a Judecătoriei Suceava şi repune pedepsele componente în individualitatea lor, respectiv două pedepse de câte 3 ani închisoare şi, în baza art.38 alin.1, art.39 alin.1 lit.b) şi art.40 alin.2 Cod penal, contopeşte pedepsele repuse în individualitatea lor – 3 ani închisoare şi 3 ani închisoare cu pedeapsa de 2 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr.213/13.03.2007 a Judecătoriei Suceava şi cu cele aplicate inculpatului prin prezenta hotărâre, de 4 ani închisoare şi 12 ani închisoare, iar la pedeapsa cea mai grea, de 12 ani închisoare adaugă sporul obligatoriu de 1/3 din totalul celorlalte pedepse, respectiv 4 ani închisoare [1/3 x (3+3+2+4)], rezultând o pedeapsă de 16 (şaisprezece) ani închisoare, cu privare de libertate”, se arată în sentinţa din 30 decembrie 2015.
De asemenea, judecătorii Tribunalului Sălaj au admis acţiunea civilă formulată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj-Napoca – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Sălaj şi l-au obligat pe Ştiube la plata sumei de 295.885 lei cu titlu de despăgubiri către partea civilă, reprezentând prejudiciu cauzat bugetului de stat şi dobânzi şi penalităţi de întârziere calculate până la data de 28.11.2013, la care se vor adăuga dobânzi, majorări şi penalităţi de întârziere aferente, calculate în continuare până la achitarea efectivă a prejudiciului.
Viorel Ştiube a fost finanţator al FC Bihor în 1998, acţionar în presa bihoreană, în 1999, şi patron al fabricii de vin spumant „Silvania”.
În 2002, Viorel Ştiube şi fratele său, Ionel Ştiube, l-au denunţat pe procurorul Alexandru Lele (actual avocat) dar fără ca acuzele să se confirme în instanţă.
Viorel Ştiube i-a mai denunţat şi pe judecătorii Adrian Popa şi Traian Munteanu că i-ar fi pretins bani pentru o soluţie favorabilă într-un dosar penal. Însă şi aceşti doi magistraţi au fost achitaţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!