Așa explică Viorel Pașca urgența cu care a cerut acordarea acestor acte pentru oamenii aflați în 8 case din comuna Holod. Primarul Ioan Horga vrea să amâne acordarea documentelor , fiindcă îi e teamă că oamenii ar putea fi folosiți ca masă de manevră pentru o altă formațiune unde fiul lui Viorel Pașca e pe lista de consilieri. Mulți dintre acești oameni nu au discernământ, dar statul s-a făcut că ei nu există și i-a făcut uitați în casele unde îi îngrijește Viorel Pașca.
[eadvert]
Prefectura a trimis la începutul săptămânii, pentru a doua oară, reprezentanți la Holod: Corpul de Control , șeful de la Evidența Populației, un comisar din IPJ , după ce Viorel Pașca a spus că aduce oamenii în fața Prefecturii și ai CJ Bihor pentru a-i plasa capii acestor instituții în locuri unde nu au vize de flotant.
Control de rutină?
Întrebat de JB&BIHON, care e concluzia discuțiilor cu autoritățile statului, primarul de Holod Ioan Horga a preferat să posteze public un răspuns: „Astăzi, la Primaria Comunei Holod, a fost un control de rutina privind numărul reședințelor acordate pe raza UAT Holod! Controlul nu a avut nici o legătură cu Dumbrava! S-a dispus efectuarea de verificari la toate adresele la care figurează mai mult de două reședinte la aceeași adresa! O zi cât mai plăcută!
Într-o emisiune la A7 TV, la Cornel Dărvăsan, Viorel Pașca a explicat pe larg cum a reușit ca nici unul dintre cei 440 de bolnavi să nu fie afectat de COVID 19, dar să fie afectat de campania electorală.
„Trăim o minune în fiecare zi…Dumnezeu ne poartă de grijă, nu e un slogan”, spune Viorel Pașca. Omul recunoaște că a fost îngrijorat de soarta oamenilor după izbucnirea pandemiei. „ Rezultatul frământărilor a fost: « Nu am ce să fac, nu am pârghii. Doamne, tu care ne-ai purtat de grijă, tu poți și în continuare să ne ferești» .. Nu am avut nici un caz de infectare deși unii s-au simțit rău și au fost trimiși la spital. La revenire am cerut să aibă un document că nu sunt pozitivi. Niciodată, de 15 ani, nu au fost trimiși la Dumbrava atâția oameni ca acum: în 8 luni au fost trimiși peste 200 de oameni, o medie de 6 pe săptămână. Sunt om și eu și m-am gândit că ar trebui măsuri, una dintre soluții ar fi să nu mai primim bolnavi, să ne limităm, dar am zis că ar fi act de necredință, de neîncredere în Dumnezeu. Știu că dacă mă întorc spre Dumnezeu mă gândesc că ar spune:« Până acum cine v-a păzit?»… Cum era să spun: «Doamne, știu că ne păzești, dar problema asta te depășește!»”, a spus Bunul Samaritean de la Dumbrava.
Uitații lumii
Oameni adăpostiți aici sunt fără pensie, fără identitate, bolnavi de care nimeni nu are grijă, uitații lumii. Iar Viorel Pașca insistă că trebuie să le dea identitate pentru a le putea asigura medicamente. O chitanța de un leu e obstacolul în calea cărții de identitate provizorie.
„Lucrurile au legătură cu campania, până acum a fost o perioadă de liniște. Peste 2000 de bolnavi au trecut pe la Dumbrava în 15 ani, iar lucrurile trebuie să fie legale, bolnavul trebuie să stea legal, cu reședință sau carte de identitate provizorie… Primarul de Holod crede că bolnavii sunt pericol pentru scaunul domniei sale, că i-aș putea polariza politic în anumită direcție, mai ales că s-a întamplat ceva ce nu depinde de mine. Băiatul cel mare a vrut să fie consilier din partea altui partid decât e primarul… I-am spus:« stai bine» Dar e major! … Dacă m-ar fi interesat politica, candidam eu ca primar și nu cred că nu aș fi reușit, dar nu mă interesează.. Știam că vor fi probleme. Actele nu le face Primăria, ci Serviciul de Evidența Populației. Dar Primăria îmi cere documente, acte în posesia cărora nu ai cum să intri… Citind legea, mi-am dat seamă că e o prostie, nu are cum să ceară. Cartea de identitate provizorie e valabilă un an, se acordă pentru cei care nu au acte, nu au o casă, din lipsă documente și adresă de domiciliu. Una dintre aceste cărți de identitate a fost eliberată de Serviciul de Evidență a Persoanelor Oradea, săptămâna trecută.. Pacientul cu diabet insulionodependent nu a avut act de identitate la internarea în Spitalul Județean, s-a făcut solicitare pentru carte de identitate provizorie. Femia, așa cum reiese din actul trimis de Spital la Dumbrava a fost adusă cu ambulanța din stradă, unde spune că și locuiește. Un astfel de bolnav e trimis la Dumbrava, iar Primăria refuză să elibereze o chitanță pentru un leu, refuză chitanța că nu aduc acte, certificat fiscal că bolnavul nu are amenzi.. Dăcă omul nu are domiciliu, omul a locuit pe stradă, unde poate a primit amenzi pentru cerșetorie sau alte lucruri, și atunci primăria refuză că are amenzi… Am solicitat la Prefectură să vină să vadă care e situația, au venit au spus că e în regulă să merg la Primărie. A doua zi, la primărie am fost refuzat. Au venit din nou, șeful de la Evidența Populației, Corpul de Control de la Prefectură, un comisar din IPJ, s-au dus la Primărie, au fost discuții, primarul a ținut-o pe a lui… Mi-au spus: mergi mâine, iar dacă nu eliberează chitanța atunci depui plângere la poliție, îi dau în judecată. Situația e urgentă nu doar fiindcă sunt pasibil de amnedă dacă în 30 de zile nu le fac reședintă, ci și fiindcă bolnavii depind de medicație …Era doamna dependentă de insulină, trebuie să fie la un medic de familie, iar medicul nu îi primește dacă nu au acte…Că am avea scopuri politice, e o prostie, de 15 ani face asta, nu am avut și nu avem interes”, spune Viorel Pașca.
Omul afirmă că a primit documente de la Tinca, dar acolo primarul are aceeași coloratură politică cu fiul său. „Nici în Holod nu am avut probleme până nu am a început alegerile, lucrurile sunt foarte clare, domnului primar îi este frică că își pierde pierde funcția, că aș dispune de acest bazin electoral de 440 de oameni”, consideră Viorel Pașca. Câți dintr-aceștia au discernămant?
„Normal au toți, deși nu e în regulă, în mare parte sunt bolnavi psihic grav, fără discernământ. Nu știu în ce an suntem, cum îi cheamă, dar au drept de vot fiindcă statul roman nu i-a pus sub interdicție.. ”, spune Viorel Pașca. Omul explică mecanismul.
Mor cu durerea în suflet
„Cineva trebuie să-i ducă la o comisie IML, să stabilească că sunt fără discernamânt, apoi în fața unui judecător care stabilește că din acel moment nu are drept de vot. Problema e că trebuie numită o persoană, un tutore să ia decizii, să răspundă pentru bolnav. Nu se găsește tutore, iar atunci statul român trebuie să-l instituționalizeze.Iar statul român s-a făcut că nu există bolnavii pshihic de la Dumbrava. Și sunt la Dumbrava fără discernământ, dar nu au fost puși sub interdicție, e o prostie, asta e țara…”, spune Viorel Pașca. Omul afirmă că a încercat să-i ducă pe acești bolnavi la spitalul de specialitate. „ S-au adunat prea mulți… Ce fac ziua? De toate! Sunt tineri de 20, 30 de ani, până la 80 de ani. Nu știu nici ce e bun de mâncat, bagă în gură orice: râme, muște, inclusiv propriile.. Ce-i drept am primit un răspuns politicos: «la ora actuală avem 98 de bolnavi pe listă de așteptare, noi internăm 1-2/ lună» Câți ani ar trebui să aștepte cineva fiindcă de acolo nu iese bolnavul decât când moare…”, explică Viorel Pașca.
O adevărată barcă de salvare pentru statul român, Viorel Pașca spune că a crezut o vreme că statul nu are bani pentru acești oameni. Până a citit o știre într-o publicație locală care anunța că CJ Bihor închide spitalul de la Bratca din lipsă de fonduri pentru 40 de bolnavi.
„Numai că, peste 2 săptămâni citesc că CJ Bihor alocă o sumă serioasă cultelor și am rămas foarte surprins. Nu ai bani pentru 40 de bolnavi și ai bani de dat cultelor. Eu i-aș fi refuzat.. Dați banii acolo! Cum să primești bani de la CJ, când CJ închide un spital că nu are bani? Nici unul dintre cei 440 de bolnavi de la Dumbrav nu are ajutor social. Pentru că mi-ar fi amintit unii, oricât de puțin ar fi contribuit, de aceasta! Acum îmi spun că oamenii nu pot primi cărți de identitate dintr-un motiv incredibil: nu s-au născut în comuna noastră. E răutate amestecată cu invidie, nu invidie, că nu are de ce, cu ignoranță, cu prostie, practic nu am un răspuns de ce”, spune Bunul Samaritean de la Dumbrava.
Viorel Pașca povestește că în ceea ce-i privește pe aparțiănători, aceștia într-un caz sau două, pe care nu și le amintește, au venit să-i ia acasă pe bolnavi, după ce au murit.
Cazuri zguduitoare
„Din ancheta socială găsim numărul unui copil și îl sunăm să vină să-l ia după ce a murit. Uneori vin numai pentru anumite beneficii: o semnătură de la bătrâni. Un bolnav de la Spitalul Județean a înfiat de la o casă de copii o fata, a crescut-o și a avut un copil. Nepotul a stat cu bătrânul în apartament, bătrânul a semnat cu ei un contract că apartamentul le rămâne după moartea lui. Ideea e că primea regulat bătaie din partea nepotului. A fost dus la spital : coastă ruptă, piramidă nazală, braț și amenințări că dacă vine acasă îl omoară. A venit la Dumbrava, nu a mai vrut acasă. Dă nepotul un telefon să afle ce face bătrânul. I-am spus că e OK. După șase luni, la fel e OK, vino să-l vezi. Nu că nu vreau să-l văd, dă să mă suni dacă a murit, ca să pot vinde aparamentul că nu pot cât trăiește. Am acum o doamnă care plânge nonstop nu are resentimente față de nepot îl iubește și vrea să vină să o vadă deși a dat-o afară din apartament. Oamenii aceștia mor cu durerea în suflet.. A fost o doamnă care a murit strigând numele fetei sale. Sunt drame la Dumbrava, începem să ne obișnuim cu ele și asta e rău. Ajunge să ți să pară normal, și asta e o stare de anormalitate. Fiecare caz cu o poveste de viață, tristă dureroasă. Asigurăm tratament zilnic pentru 250 bolnavi. Unul dintre ei avea 20 de diagnostice la externare. O parte au nevoie să fie pansați. Au toate bolile posibile, prea grav să vă descriu cum arată desfigurați, în loc de ochi o gaură imensă.. mă opresc aici. Un bolnav era plin de viermi, cădeau de pe piciorul bolnavului de pe pansament. E nevoie de tineri să vină să petreacă timp cu acești oameni, e nevoie continuă uriașă, e un lucru fantastic când asta se întâmplă”, spune Viorel Pașca.
Trimite articolul
XDreptul cetãţeanului este dreptul cetãţeanului.
Domnul Cseke sã facã şi acolo un spital.
Bravo Viorel am fost colegi la fostul liceu Infratirea ce pot sa spun, ce faci tu este ft greu de descris in cateva cuvinte Bunul samaritean de la Dumbrava e putin spus cred cu tarie ca esti mult mai mult esti o alinare pentru bieti bolnavi batran esti un leac pe ranile lor ,nu inteleg statul asta condus de niste ordinari jegosi de daca nu te sprijina dec te tracaseaza poate soarta ii va aduce in spitalele tale candva poate atunci iti vei aduce aminte ori urmasi tai care vor continua acest sacrilegiu ca poate asta e mai apropiat de ce faci tu,iti doresc sa poti duce aceasta grea cruce cat mai mult sanatos.
poate voteaza mai bine decat cei sanatosi.
-
Domnul Cseke poate face numai pentru medicinã şi tratamente şi vindecãri.