În concertul de joi, 4 aprilie, ora 19:00 la sala de concerte „Enescu – Bartók”, Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea, alături de dirjiorul Nicolo Foron și violoncelistul Octavian Lup, prezintă publicului „Sonoritățile de geniu” din creația a trei compozitori: Antonín Dvořák cu Uvertura operei „Othello” op. 93, B 174, Robert Schumann cu Concertul în la minor pentru violoncel şi orchestră, op.129 și Alexander Scriabin cu Simfonia nr. 2 în do minor, op. 29.
[eadvert]
Antonín Dvořák plănuia în primăvara anului 1891 să compună un ciclu de uverturi, iar titlul urma să fie unul colectiv : Natură, viață și iubire. Totuși, compozitorul a decis să le separe, dându-i fiecăreia un număr de opus și un titlu : „În regatul naturii, op. 91”, „Carnaval, op. 92” și „Othello, op. 93”. Cele trei uverturi reprezintă trei lucrări care împart idei comune, a căror element unificator poate fi natura în toate formele ei, cea care dă viață și cea care are și forță distructivă.
Una dintre primele compoziții pe care Schumann le-a compus după sosirea sa la Düsseldorf a fost Concertul pentru violoncel în la minor op 129. În mod curios, se pare că Schumann a scris concertul fără să aibă un anumit violoncelist în gând. De la început până la final, lucrarea a fost scrisă pe parcursul a două săptămânii, în octombrie 1950. Probabil motivația lui Schumann a fost aceea pe care i-a comunicat-o unui editor, faptul că „sunt atât de puține lucrări compuse pentru acest instrument”. Concertul a fost publicat cu acompaniament de pian în 1854, dar din păcate nu a fost niciodată interpretat public în timpul vieții compozitorului.
Simfonia nr. 2 op. 29 în do minor scrisă de către Alexander Scriabin este o lucrare monumentală care depășește limita celor patru mișcări convenționale. Are cinci părți care sunt împărțite pe o structură tripartită, respectiv: Prima și a doua mișcare se cântă fără pauză, la fel și a patra și a cincea, iar cea de-a treia este prinsă la mijloc între două pauze. O altă caracteristică inedită și atipică este aceea că fiecare mișcare este scrisă într-o altă tonalitate.
Nicolò Umberto Foron este un tânăr compozitor germano-italian, care în prezent este dirijor-asistent la Orchestra Simfonică din Londra și la Ansamblul Intercontemporain. În martie 2023 a câștigat Premiul I la competiția de dirijat „Donatella Flick”, iar în 2021 la competiția internațională de dirijat de la București „Jeunesse Musicales”.
Octavian Lup este un violoncelist prezent pe toate scenele filarmonicilor din România, dar și a unor scene importante din străinătate: Wiener Musikverein, Konzerthaus Berlin, , Berliner Philarmoniker, Concertgebouw Amsterdam, Luxembourg Philharmonic. A colaborat cu nume personalități din lumea muzicii: Pinchas Zukerman, Cristian Măcelaru, Belcea Quartet, David Garett. Din anul 2019 este violoncelist la Opera Națională din București, dar susține în paralel și o activitate solistică intensă. De-a lungul activității sale profesionale, Octavian a fost distins cu zeci de premii naționale și internaționale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!