Acuzaţiile de abuz fizic şi psihic pe care îl suportă copiii de la Centrul din Tileagd din partea instructorilor se lasă cu plângeri penale. Părinţii copiilor internaţi la Centrul pentru Educaţie Incluzivă Tileagd, în fapt, o şcoală ajutătoare, au reclamat, inclusiv organelor penale, bătăile pe care odraslele lor le suportă constant din partea celor care ar trebui să se ocupe de educaţia lor.
Călin Puia, şeful Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor, ne-a declarat că, în urma cercetării sociologice efectuată de inspectorii Direcţiei, s-a concluzionat că plângerile părinţilor sunt întemeiate. Drept urmare, DGASPC Bihor a înaintat o plângere penală către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. Chiar dacă primii vizaţi ar fi supraveghetorii Ionel Lupu şi Adrian Merce, precum şi psihopedagogul Vigh Doci Kinga, ancheta DGASPC Bihor nu dă nume. Doar constată abuzul. Mai departe, este treaba organelor de cercetare penală să găsească cine se face vinovat, spune directorul Puia. „Noi ne-am făcut evaluarea şi am constatat că există un abuz. Am sesizat organele de cercetare penală. Însă nu mai e de competenţa noastră să dăm alte detalii. Parchetul şi Poliţia îşi fac treaba, de acum”, ne-a declarat Călin Puia. Directorul DGASPC mai transmite că familiile copiilor abuzaţi au posibilitatea de a apela la serviciile pe care le oferă Direcţia în materie de consiliere psihologică, pentru ca aceşti copii să nu rămână cu sechele.
IŞJ nu poate face nimic!
Inspectorul şcolar general, Nicolae Avram, afirmă că măsurile disciplinare la adresa direcţiunii şcolii şi a instructorilor reclamaţi vor fi propuse de comisia de disciplină. Formată tot din cadre didactice ale şcolii (!), această comisie s-a întrunit deja de trei ori, arată şeful IŞJ. Avram subliniază că Inspectoratul este legat de mâini şi de picioare, în acest caz. Şi că, dacă s-ar pune problema sancţionării sau chiar a demiterii directoarei Silvia Ficuţ, acest lucru ar putea fi făcut de la nivelul IŞJ Bihor abia după ce îi va expira mandatul, în 31 august a.c. „Noi, Inspectoratul, nu putem cerceta. S-a constituit această comisie de disciplină, ce a avut deja trei întâlniri şi din care face parte şi cineva din partea IŞJ. În comisie sunt instructori, sunt profesorii din şcoală. Comisia va întocmi un raport către Consiliul de Administraţie al şcolii, ce ar putea propune de la avertisment până la desfacerea contractului de muncă. Sancţionarea personalului de conducere se face de către CA, apoi se comunică decizia inspectorului şcolar general, care o aplică”, declară Avram, arătând că directorul şcolii poate fi sancţionat cu două treimi din voturile Consiliului de Administraţie. Raportul comisiei ar trebui finalizat şi înaintat către CA până în 10 iulie.
Personal puţin
Abuzurile la care sunt supuşi copiii cu probleme ce rămân peste noapte internaţi în Centrul de la Tileagd sunt motivate de către directoarea Silvia Ficuţ şi prin criza de personal. Aceasta se plânge că, în urma reducerilor succesive generate de politicile guvernelor din ultimii ani, a ajuns ca la 80 de minori să dispună de doar doi instructori supraveghetori pe tură. În schimb, şeful IŞJ Bihor consideră că şi dacă personalul este insuficient, acest aspect nu justifică corecţiile fizice la care sunt supuşi copiii ajunşi în Centru pentru a fi ajutaţi, nu maltrataţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!