Participanţii nu au fost de această dată copiii ci profesorii, psihologii şi reprezentanţii ai 14 unități școlare din Ştei, Câmpani, Nucet, Lunca, Vaşcău, Rieni, Cărpinet, Buntești, Săliște de Vașcău, Pietroasa, Lazuri de Beiuș, Călugări.
Evenimentul s-a susţinut la Colegiul Național „Avram Iancu” din Ștei, a fost organizat în cadrul campaniilor preventive „Oprește acum violența în familie, cere ajutor!” și „Aripi Frânte”, de către polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și de polițiștii de proximitate din cadrul Poliției Oraș Ștei împreună cu Fundația „Lampas”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și cu Colegiul Național „Avram Iancu” din Ștei.
Gestionare mai bună
Scopul întâlnirii a fost creşterea gradului de informare a cadrelor didactice cu privire la dimensiunea, incidenţa şi formele de manifestare a violenţei în familie, cu privire la instituţiile implicate în gestionarea acestui fenomen, precum şi cu privire la drepturile şi măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecţiei victimelor violenţei în familie.
Evenimentul a debutat cu două momente artistice susținute de elevii Colegiului Național „Avram Iancu” Ștei și de cei ai Școlii Gimnaziale nr.1 „Nicolae Bogdan” Vașcău. Elevii şi-au prezentat, în mod artistic, propria viziune cu privire la violenţă, formele de manifestare a acesteia şi modalităţi de abordare a luptei împotriva violenţei.
Reprezentantul Compartimentului de Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, cel al Fundației Lampas, al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Oradea și un avocat au deschis diverse subiecte referitoare la multiplele forme de manifestare a violenței domestice, cadrul legislativ, efectele violenței asupra comportamentului copiilor, intervenția poliției în cazurile de violență în familie. Cei prezenţi au discutat mai ales despre măsurile de siguranță care se pot lua în cazul violenței în familie, aspecte privind emiterea ordinului de protecție, precum și serviciile sociale ce pot fi acordate victimelor violenței în familie. Au vorbit şi despre traficul de persoane și modalitățile de prevenire a acestuia, filmul documentar „Aripi Frânte”, prezentat indicând participanţilor situaţia victimelor violenţei domestice din România, prin câteva cazuri ale unor deţinute din Penitenciarul de Femei Târgşor. Documentarul este construit în jurul poveştilor unor femei care au trăit o viaţă în abuzuri şi frică, ce le-a motivat pe acestea să reziste ani de zile unor suferinţe crunte, să nu ceară ajutorul nimănui ajungând la un moment dat să clacheze şi să devină din victimă agresor, făcându-şi singure dreptate.
Profesorii şi psihologii au primit şi în scris măsurile de prevenire a violenţei în familie, pe 300 de pliante și broșuri realizate în cadrul celor două campanii preventive.
Citiți principiile noastre de moderare aici!