Cea mai mare exploataţie de vie din Bihor se află în localitatea Santimreu. Podgoria aparţine familiei Ur care de mai bine de 20 de ani face unul dintre cele mai renumite vinuri din zonă.
Muscat otonel, Fetescă albă şi regală, dar şi Merlot sunt soiurile cultivate în această podgorie care se întinde pe 17 hectare. „Acestea sunt soiurile specifice zonei noastre. În viitor am dori să extindem plantaţia şi chiar să încercăm soiuri noi, dar deocamdată am investit foarte mult în secţia de vinificaţie şi nu ne mai permitem o altă investiţie de anvergură”, a precizat Ur Sigismund, proprietarul podgoriei.
Dotările secţiei de vinificaţie, toate după ultimele standarde, fac ca aceasta să fie una ultramodernă. Presa pneumatică poate prelucra patru tone de struguri în trei ore, timpul necesar unui ciclu de stoarcere. Conform proprietarilor, producţia medie la hectar este de 8-10 tone de struguri.
Întreţinerea unui hectar de vie se ridică la 4.000 lei pe an, iar subvenţiile de la stat pentru acest sector sunt insuficiente. „Cu subvenţiile nu suntem mulţumiţi deoarece primim doar jumătate faţă de celelalte culturi”, a punctat Ur Sigismund.
Pentru a mai face economii cu legatul viei, la podgoria de la Sântimreu via nu se leagă. Viţele de vie sunt dirijate printre cele trei sârme de pe şpalier. „Anul acesta am tuns via în aşa fel ca producţia de struguri să fie mai mică decât anul trecut, dar mai calitativă”, a spus proprietarul podgoriei.
În cursul anului la podgoria şi crama Ur lucrează cinci persoane. Marea majoritate a lucrărilor se fac automatizat, dar sunt şi operaţiuni care se pot efectua doar manual, cum ar fi tunsul viei şi recoltatul strugurilor. Aceste munci se fac cu zilieri. Deşi în zonă sunt destul de mulţi oameni fără slujbe, proprietarii podgoriei spun că îşi găsesc destul de greu oameni pentru aceste munci, mulţi mulţumindu-se cu ajutorul social.
Culesul celor 17 hectare de vie durează cam o lună de zile şi participă în jur de 40 de persoane.
Crama Ur
Nu este bihorean care să nu fi auzit de vinul de Sântimreu. Buchetul şi aroma acestuia fac ca, oenologii, dar şi cei care nu au o cultură a vinului, să-l aprecieze. Crama de la Sântimreu, în care proprietarii au investit de curând 100.000 de euro, pe lângă cei 180.000 de euro accesaţi din programul FADR utilizaţi pentru achiziţionarea de utilaje de ultimă generaţie, este o îmbinare a tradiţionalului cu modernul. Lângă butoaiele din lemn stau nu mai puţin de 20 de rezervoare din inox de o capacitate de 5.000 de litri fiecare. În aceste rezervoare cu temperatură controlată fermentează mustul care se va transforma în mult apreciatul vin de Sântimreu.
Afacerea familiei Ur este cu circuit închis. Ei produc vinul şi tot ei îl comercializează. În cele patru magazine de specialitate din Oradea, vinul provenit de la podgoria din Sântimreu, este comercializat la vrac. „Deocamdată nu comercializăm vin îmbuteliat, dar cu timpul ne-am propus şi acest lucru. Preţul unui litru de vin, indiferent de sortiment, a rămas în continuare şase lei. Venim astfel în întâmpinarea clienţilor suportând noi recenta creştere a TVA-ului”, ne-a spus Ur Sigismund junior, cel care se ocupă cu această parte a afacerii familiei.
Muzeu
Mizând pe potenţialul turistic al dealurilor vinicole din Bihor, producătorul de la Sântimreu vrea să facă din podgoria şi crama de la Sântimreu un punct de atracţie pentru turiştii români şi nu numai. În acest sens vechea secţie de vinificaţie, cu utilajele care nu mai corespund normelor actuale, va fi transformată într-un muzeu. Astfel, turiştii vor putea vedea întreg procesul de fabricare a vinului, dar vor putea şi degusta vinurile care sunt sută la sută naturale.
Vie în Bihor
Conform datelor furnizate de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor, în judeţ se cultivă viţă de vie pe 2.200 de hectare. În mare parte aceste plantaţii de viţă de vie se găsesc în gospodăriile populaţiei şi nu măsoară mai mult de 50 de arii. „Pe noi ne bucură constituirea unor suprafeţe compacte, precum podgoria de la Sântimreu, deoarece se poate aplica mai uşor o tehnologie modernă. Noi am salutat de asemenea şi efortul depus pentru obţinerea de fonduri. Am dori şi alte iniţiative de acest gen”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul DADR Bihor.
În prezent la nivelul judeţului sunt constituite cinci asociaţii ale viticultorilor.
Simona Albinaru
Citiți principiile noastre de moderare aici!