Evenimentul a fost marcat la Oradea de Direcţia pentru Cultură. La invitaţia directorului executiv Lucian Silaghi, invitat să susţinută o prelegere a fost unul dintre cei mai mari specialişti români în domeniu, bihorean de origine, profesorul universitar dr. Liviu Dejeu, membru titular al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice din România, autor al primului volum care abordează tema „Vinul şi sănătatea”. Directorul Lucian Silaghi a vorbit , în deschiderea evenimentului despre conotaţiile biblice ale vinului: de la prima minune din Gana Galilei, la consacrarea pâini şi a vinului ca trupul şi sâmgele Donului în Cina cea de taină.
Scopul declarat al evenimentelor desfăşurate sub egida Zilelor europene ale patrimoniului este de a sensibiliza cetăţenii în vederea cunoaşterii şi respectării patrimoniului lor cultural. Acesta a fost şi spiritul prezentării susţinute de profesorul Dejeu, într-o locaţie cum nu se poate mai adecvată, la Centrul de Cultură şi Civilizaţie a Vinului- enoteca Millesime din strada Roman Ciorogariu nr.49. Gazda manifestării a fost conferenţiarul universitar dr. Dorin Popa, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România, expert degustător, care, cu această ocazie a prezentat câteva vinuri apreciate.
Ca argumente ale faptului că vinul face parte din patrimoniul naţional, profesorul Dejeu a adus citate din autori celebri care au subliniat acest fapt. „Nu există altă plantă de cultură care să aibă o istorie mai veche, mai bine studiată, mai bogat documentată şi cu o literatură mai fecundă, ca viţa de vie. Încă de la prima fază a închegării societăţii când au început să fie plăsmuite basmele cu eroi legendari şi a prins să se înfiripe mitul zeilor, viţa- de- vie a fost socotită simbol al fecundităţi, iar vinul apreciat ca nectar al zeilor ”, spunea I.C. Teodorescu. La rândul său, Bogdan Petriceicu haşdeu afirma că …„în Dacia, viticultura este mai veche decât plugăria ”, şi că „Românii au fost pururea, fără nici o întrerupere, o naţiune vitivinicolă ”. Profesorul Dejeu a prezentat apoi vestigii arheologice din Dacia preromană: un rhyton -o cupă de vin în formă de corn, cosoare , dar şi moneda Dacia Felix emisă de Împăratul Traian, cât şi elemente prezente pe columna lui Traian cu toate fiind inspirate de viticultură. Au fost apoi aduse în atenţia asistenţei elemente ce prezintă viţa-de-vie şi vinul în folclor, în artă, îm sculptură : de la porţile maramureşene la Coloana infinitului, inspirată dintr-un surub al mecanismului de stors via, păstrat în atelierul artistului.
La rândul lor, Eminescu, Blaga, Topârceanu, dar şi Maria Tănase, Nichifor Crainic au cântat în vers, în cuvinte meşteşugite licoarea zeilor. Dintre toate scrierile însă, profesorul Dorin Popa spune că citatul lui preferat despre vin îi aparţine lui Păstorel Teodoreanu: „Vinul este fiinţa lichidă care se naşte, trăieşte şi moare . Păcat că nu se şi reproduce!”. Domnia sa a ţinut să precizeze că de 7 ani, România a început să aibă vinurile pe care le merită consumatorul. „Dacă nu vom avea consumatori care să aleagă , să preţuiască şi să plătească calitatea nu vom avea calitate”, a spus oenologul Dorin Popa. Una dintre menirile Centrului de cultura şi civilizaţioa vinului din Oradea este tocmai aceea de a educa consumatorii să aibă o abordare corectă a vinului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!