Vineri, 13 (septembrie) nu e cu ghinion de 165 de ani. Cel puţin pentru pompierii noştri, care îşi sărbătoresc anual, din 1848 încoace, Ziua Pompierilor din România.
În pregătirile care se fac pentru această zi la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana Bihor, pompierii ne reamintesc «de măreţia ostaşilor pompieri conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu care au luptat până la sacrificiul suprem pentru idealurile revoluţiei de la 1848 ».
Pompierii amintesc şi anul acesta de bătălia din Dealul Spirii, când 166 de pompieri militari s-au împotrivit cu dârzenie celor aproape 6000 de soldaţi ai oştirii otomane.
De-a lungul timpului, pompierii şi-au câştigat calitatea calificativului de « salvatori » prin rezultatele pe care le-au avut în misiunile de combatere a efectelor distrugătoare ale incendiilor, inundaţiilor, cutremurelor, accidentelor şi ale altor evenimente cauzate de hazarduri naturale, antropice sau tehnologice, a transmis lt. Camelia Roşca, purtător de cuvânt la ISU Bihor.
Cadru legal
Pompierii amintesc şi de intrarea lor «în legalitate», acum nouă ani, când a fost înfiinţat şi organizat Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pentru coordonarea mai eficientă a resurselor şi acţiunilor de la ISU.
Serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă au fost înfiinţate apoi din nevoia de adaptare a performanţei la contextul contemporan, transmite lt. Roşca.
La ora actuală, pompierii intervin la o gamă extrem de diversă de evenimente considerate situaţii de urgenţă: stingerea incendiilor, acordarea primului ajutor calificat, descarcerarea persoanelor implicate în accidente, asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată, înlăturarea efectelor fenomenelor meteo periculoase, a accidentelor chimice sau de materiale periculoase, cutremure sau alunecări de teren şi în multe alte situaţii care pun în pericol viaţa şi bunurile oamenilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!