Pentru prima dată, pompierii bihoreni vin, la început de sezon, cu informații detaliate despre misiunile de prevenire, susținere și control efectuate la cabane, tabere, unități turistice, dar și la cantoane.
În contextul fenomenelor meteo din această primăvară, neobișnuite pentru această parte din țară, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana Bihor au dedicat o conferință de presă numai pentru a transmite sfaturi turiștilor care vor veni în Bihor, dar și informații despre controale efectuate la unități unde se pot caza turiștii în Bihor.
Cum vremea a dovedit în acest că nu mai suntem scutiți de fenomene meteo extreme, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bihor a decis ca înainte cu câteva zile de Rusalii și de debutul vacanței mari, să transmită bihorenilor, prin conferință de presă situația din teren despre siguranța cazărilor de pe teritoriul județului.
Și cantoanele la control!
Pompierii fac controale regulat la unități de cazare, conform unui calendar stabilit la nivel național, dar s-au axat pe spații și unități unde pot fi cazați turiști, inclusiv cantoane, dar și taberele școlare din Bihor, unde vor fi cazați copii.
Una peste alta, din mai până acum au fost controlate 12 cantoane ale ocolurilor silvice de stat și 3 private de la Oradea, Aleșd, Marghita, Beiuș, Dobrești, Remeți, Săcueni, Tinca și Sudrigiu, precum și la Administrația Parcului Național Apuseni. Fiecare oncol silvic are, cam fiecare, câte un canton, care, de ceva vreme încoace, cazează vara turiști.
În timpul controalelor, s-au găsit 81 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor, 24 dintre acestea fiind soluționate pe timpul verificărilor. Totuși, s-au dat 52 de sancţiuni contravenționale, cuprinzând 49 de avertismente şi 3 amenzi în cuantum de 2 500 lei. Principalele nereguli au constat în neactualizarea planurilor de apărare împotriva incendiilor, lipsa dotărilor corespunzătoare cu mijloace de primă intervenție și neamenajarea cursurilor de apă în pădure pentru utilizarea acestora în cazul incendiilor de pădure.
Electricele, periculoase!
Din martie și până acum, s-au controlat și 33 de unități turistice (hoteluri, pensiuni și alte structuri de cazare turisică), în special din Oradea, Băile Felix și Băile 1 Mai, verificările continuând în această perioadă la structurile de cazare turistică din Padiș, Boga și Chișcău.
Au fost găsite 171 de deficiențe, 57 dintre acestea fiind remediate pe loc. Printre neregulile constatate, sancționate de personalul Inspecției de Prevenire cu 85 de avertismente și 20 de amenzi în valoare de 26 000 de lei, s-au numărat: lipsa autorizației de securitate la incendiu, deficienţe de ordin organizatoric (nenominalizarea personalului cu atribuții în caz de incendiu, neinstruirea angajaților cu privire la măsurile și acțiunile pe care trebuie să le întreprindă în cazul producerii unui incendiu etc), lipsa planurilor de evacuare și intervenție, nefuncționarea la parametrii proiectați a instalației de detectare, semnalizare și avertizare în caz de incendiu, neverificarea mijloacelor de primă intervenție (stingătoarelor), neverificarea prizei de împământare a instalației de paratrăsnet, căi de evacuare blocate de corpuri de mobilier etc.
În timpul controalelor și a misiunilor de prevenire a incendiilor, s-a avut în vedere eliminarea unor deficiențe crase ce ar duce inevitabil la incendii. E vorba despre instalațiile electrice, orice patron de unitate de cazare având obligația să aibă nu doar contract bine stabilit de furnizare dar și un altul, de mentenanță, cu firmă specializată, care să se ocupe de verificarea instalațiilor electrice, amplasarea consumatorilor, număr de consumatori, puterea lor, astfel încât să nu existe risc de suprasolicitare și deci incendiu.
Și personalul de la unitățile de cazare
Comandantul și adjunctul de la ISU Bihor, inspectorul șef Sorin Caba și col. Alin Nemeș, au spus răspicat că pun accent mare pe prevenire, cu scopul de reducere a producerii situațiilor de urgență. Au fost vizate astfel vulnerabilitățile operatorilor de turism, printre care și calitatea pregătirii angajaților. Cum mulți patroni de unități turistice angajează sezonieri pentru vară, e posibil ca aceștia să nu aibă habar de ceea ce înseamnă măsuri de siguranță și prevenire.
Tabere de copii, turiști
Prevenite și controlate au fost și cele câteva tabere de copii din județ, aflate sub tutela Direcția Județeană de Sport și Tineret, dar și cele ce aparțin de unele biserici.
La capitolul copii, șeful pompierilor a transmis că sunt acum 91 de unități școlare neautorizate de ISU Bihor și că, s-a căutat un dialog cu primarii pentru a remedia deficiențele ce țin de unele corpuri de clădiri din cele 91 de unități. Cert este, au spus reprezentanții ISU Bihor, că lipsa autorizației la cele 91 de unități de învățământ nu presupune că acestea reprezintă un real pericol pentru copii și că sunt siguri, că până la toamnă, câteva deficiențe vor fi remediate.
Nu în ultimul rând, șeful ISU Bihor, a ținut să transmită turiștilor să fie atenți atunci când se cazează, să încerce să afle căile de evacuare în caz de incendiu, să știe să sune la 112 și să dea informații aici care sunt certe și să nu facă aprecieri ce pot induce în eroare coordonatorii dispeceratului care trimit echipaje medicale.
Pe baza datelor din anii trecuți, pompierii se așteaptă ca traficul rutier să crească și odată cu el și numărul accidentelor rutiere.
În mod similar, sezonul cald aduce cu el și tentația pentru mulți bihoreni de a înota în acumulări de apă neadaptate pentru scăldat, în râuri și alte locuri periculoase.
Citiți principiile noastre de moderare aici!