[eadvert]
Ne-am plimbat prin magazinele pline ochi de jucării de pluș, mașinuțe, păpuși, jocuri educative, accesorii și hăinuțe pentru copii și am fost curioși să aflăm cât este dispus un părinte/bunic să ofere pentru cadoul copilului de Crăciun. Majoritatea familiilor sunt dispuse să cheltuie, în medie, între 100 și 500 de lei.
Florina, mămica unei fetițe de 7 ani, este pregătită să scoată din buzunar în jur de 300 de lei pentru cadoul de Crăciun.
„În trecut am dat undeva în jur de 300 de lei pentru un set Lego pe care și-l dorea foarte mult. Anul acesta, suma va fi cam aceeași, dar mă gândesc să îi cumpăr ceva utile, care să poată fi folosit pentru o perioadă mai lungă de timp. Ea își dorește o trotinetă electrică, dar, din păcate, Moșul nu îi va îndeplini această dorință pentru că nu consider că este potrivită pentru vârsta ei. În plus de asta, zona în care locuim nu i-ar permite să profite la maximum de ea“, declară mămica.
Am abordat și doi bunici care se plimbau cu cărucioarele încărcate de jucării pentru că am fost curioși să aflăm ce vor primi din partea acestora.
„Avem trei nepoți care sunt cu părinții în Germania. Vin odată pe an acasă, de sărbătorile de iarnă. Este adevărat că le cumpărăm multe cadouri, dar vrem să compensăm cumva faptul că nu lângă noi mereu. Nu am terminat cumpărăturile încă, pentru că le cumpărăm și pentru Moș Nicolae, și pentru Crăciun. Cred că vom trece bine de 2.000 de lei“, ne-a povestit doamna Veronica.
Moșul nu îi vizitează pe toți copiii…
Din păcate, nu toți copiii se vor bucura de cadourile mult visate. Potrivit unui studiu realizat de World Vision România, jumătate dintre familiile din România nu își permit să cumpere un cadou copiilor, de Crăciun, iar unul din șase părinți nu are nici măcar 10 lei disponibili pentru a oferi celor mici ceva simbolic.
Cu Eugenia ne-am întâlnit într-un magazin de second-hand din oraș. Se plimba printre rândurile de hăinuțe, în speranța că va mai găsi ceva potrivit și pentru copiii ei.
„Am patru copii și sunt mamă singură. Soțul meu a murit anul trecut. Vă dați seama că îmi este foarte greu să mă descurc de la o lună la alta, să nu mai zic de perioada Crăciunului. Caut câte o hăinuță pentru fiecare, măcar să primească ceva simbolic. Știu că ei își doresc lucruri, îi văd cum se uită prin magazine, dar să știți că niciodată nu îmi cer să le cumpăr ceva. Sunt foarte înțelegători“, povestește tristă Eugenia.
Potrivit aceluiași studiu, o treime dintre familiile vulnerabile din mediul rural nu au avut brad Crăciunul trecut, în timp ce peste 50% dintre familii au avut un brad împodobit sărăcăcios. Doar 20% dintre familii au avut bradul pe care și l-au dorit în trecut.
Atenție la jucăriile ieftine
Mulți dintre părinți își doresc să le facă pe plac copiilor și să le ofere măcar o jucărie de Crăciun. Astfel, mulți dintre aceștia se îndreptă către produsele ieftine și foarte ieftine. Însă, atenție! Aceste jucării ar putea fi contrafăcute sau fabricate din materii prime de calitate scăzută. Prin urmare, atunci când cumpărăm o jucărie, va trebui să fim atenți la câteva aspecte esențiale, atrag atenția reprezentanții Protecției Consumatorilor. Cumpărați jucării numai din magazine specializate, unde se eliberează documente de cumpărare: factură, bon fiscal ori chitanță fiscală.
„Achiziționați jucării numai din magazine și/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță fiscală), de care va fi neapărat nevoie în cazul unei reclamații. Alegeți întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacitățile și aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoțite de avertismente generale privind grupa de vârsta recomandată care ajută la alegerea jucăriei. Jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârsta specifice pot să îi rănească”, transmit reprezentanții ANPC.
Citiți principiile noastre de moderare aici!