În judeţul Bihor suprafaţa plantată cu viţă de vie este de 2.200 hectare. Din cele 2.200 de hectare, 550 de hectare sunt declarate ca fiind de viţă nobilă în cadrul unor exploataţii agricole organizate. Diferenţa o reprezintă via din cadrul gospodăriilor populaţiei cu suprafeţe mai mici de 0,15 hectare unde predomină soiurile hibride.
Analizând anul 2014 din punct de vedere al producţiei specialiştii din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Bihor spun că este un an mai slab decât media anilor anteriori atât din punct de vedere cantitativ cât şi al conţinutului de zahăr din boabele de struguri. „Anul acesta în urma analizelor s-a înregistarat un procent de zahăr de 100-188 de grame/litru, în codiţiile în care minimul pentru un vin de calitate ar fi 200 grame/litru iar optimul 230-240 grame/litru”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură (DA) Bihor.
Cu mici excepţii doar în câteva regiuni din judeţ situaţia este diferită.
Cauze
Producţiile sunt mai mici cu 20-30% faţă de producţiile obişnuite însă în viile din curţile caselor şi în mare parte din viile care acoperă necesarul de consum al gospodăriilor pierderile înregistrate datorită apariţiei unor boli în ultima perioadă de vegetaţie se apropie de 100%. Acest fapt, spun specialiştii, se datorează şi nerespectării unor tehnologii de cultură privind aplicarea tratamentelor în momentul optim şi utilizarea de substanţe performanțe privind prevenirea şi combaterea dăunătorilor.
Fenomenele meteorologice din ultima perioadă, caracterizate prin ploi frecvente, reprezintă un alt factor care a influienţat pierderile cauzate de deţinătorii de exploataţii agricole. „Recomandăm agricultorilor urmărirea pe site-ul Direcţiei pentru Agricultură a buletinelor de avertizare privind prognoza apariţiei bolilor şi dăunătorilor şi efectuarea tratamentelor în timp optim şi cu substanţele recomandate de specialişti”, a concluzionat Nicolae Hodişan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!