Recoltatul strugurilor este în plină desfăşurare. Fermierii au profitat de zilele frumoase din ultima vreme şi s-au apucat de culesul strugurilor. Din păcate anul acesta nu a fost unul prea propice pentru viţa de vie. „Comparativ cu anii trecuţi, anul acesta producţia este mai mică. Sunt zone în judeţ unde producţia a scăzut şi cu 30 de procente faţă de producţiile medii obţinute în alţi ani. Acest lucru se datorează condiţiilor climatice din ultima perioadă. Ploile şi umiditatea favorizează apariţia bolilor, ceea ce pentru struguri reprezintă o primejdie. Fermierii care au aplicat tratamente repetate au reuşi însă să-şi salveze în mare parte recolta”, ne-a spus Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole Bihor.
În judeţ sunt înregistrate 2.200 de hectare de viţă de vie. Marea majoritate a acestor parcele se regăsesc dispersate în gospodăriile cetăţenilor. Parcele mai compacte sunt doar în zona Sântimreu, Diosig şi Valea lui Mihai.
Fermierii care doresc o vie nobilă pot beneficia de sprijin. „La Direcţia Agricolă se derulează programe de reconversie astfel că viile hibride pot fi înlocuite cu viţă de vie nobilă. Cei interesaţi se pot adresa instituţiei noastre”, a concluzionat Nicolae Hodişan.
Vin de calitate
Procesul de recoltare este în plină desfăşurare şi la podgoria de la Sântimreu. Muscat otonel, Fetescă albă şi regală, dar şi Merlot sunt soiurile cultivate în această podgorie care se întinde pe 17 hectare. „Anul acesta, producţia va fi mai mică, dar mai calitativă decât anul trecut. Dacă în anii trecuţi producţia medie era de 8.00-10.000 kilograme la hectar, acum este de 6.000-7.000. Tratamente am făcut cu regularitate chiar mai multe decât anul trecut. Doar în acest fel se poate obţine o producţie bună”, a precizat Ur Sigismund, proprietarul podgoriei.
În doar o jumătate de oră de la culegere, strugurii ajung în secţia de vinificaţie. Dotările secţiei, toate după ultimele standarde, fac ca aceasta să fie una ultramodernă. Presa pneumatică prelucrează patru tone de struguri în trei ore, timpul necesar unui ciclu de stoarcere.
Utilajele de ultimă generaţie din domeniu, cu care este dotată secţia, separă boabele de struguri de pe ciorchine înainte de a fi stoarse. Din presă, mustul ajunge prin conducte direct în cramă. Crama de la Sântimreu, în care proprietarii au investit de curând 100.000 de euro, pe lângă cei 180.000 de euro accesaţi din programul FADR utilizaţi pentru achiziţionarea de utilaje de ultimă generaţie, este o îmbinare a tradiţionalului cu modernul. În butoaiele din lemn, dar şi în cele 20 de rezervoare din inox de o capacitate de 5.000 de litri fiecare, la o temperatură controlată fermentează mustul care se va transforma în mult apreciatul vin de Sântimreu.
Culesul celor 17 hectare de vie durează cam o lună de zile şi participă în jur de 40 de persoane. În cursul anului, la podgoria şi crama Ur lucrează cinci persoane. Marea majoritate a lucrărilor se fac automatizat, dar sunt şi operaţiuni care se pot efectua doar manual, cum ar fi tunsul viei şi recoltatul strugurilor.
Nu este bihorean care să nu fi auzit de vinul de Sântimreu. Buchetul şi aroma acestuia fac ca, oenologii, dar şi cei care nu au o cultură a vinului, să-l aprecieze. Afacerea familiei Ur este cu circuit închis. Ei produc vinul şi tot ei îl comercializează. În cele patru magazine de specialitate din Oradea şi unul în Marghita, vinul provenit de la podgoria din Sântimreu, este comercializat la vrac. „Preţul unui litru de vin, indiferent de sortiment, rămâne în continuare şase lei”, ne-a spus Ur Sigismund junior, cel care se ocupă cu această parte a afacerii familiei.
SIMONA ALBINARU
Citiți principiile noastre de moderare aici!