Producătorii de vin au obligaţia de a comercializa vinul de masa în vrac numai în spaţii autorizate de Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol, spaţii care să asigure menţinerea caracteristicelor fizico – chimice şi organoleptice ale vinurilor. „În baza Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002 republicată, este interzisă comercializarea vinului de masă în vrac în pieţe, târguri, oboare, pe marginea şoselelor, în spaţii improrii comercializarii”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor. Vinurilor proprii consumului uman direct tebuie să prezinte în momentul vânzarii catre consumatori, caracteristici organoleptice si fizico – chimice specifice categorie de calitate, tipului şi originii produselor, care trebuie să reiasă dintr-un buletin de analiză emis de către un laborator autorizat şi care trebuie să însoţească lotul de vin supus comercializării.
Nereguli
Comercializarea vinurilor de masă în vrac falsificate, substituite sau cu parametri fizico – chimice şi caracteristici organoleptice care nu se încadrează în limitele impuse de actele normative în vigoare atrage răspunderea directă a comercianţilor, contravenţionala sau penală.
„Viticultorii care comercializează vin de masa se pot adresa Direcţiei pentru Agricultură Bihor, Oradea, str. Dimitrie Cantemir, nr. 24-26, tel: 0259416722 şi 0359418302, pentru obţinerea în mod gratuit a autorizaţiei de comercializare a vinului în vrac”, a concluzionat Nicolae Hodişan.
Direcţia pentru Agricultură Bihor prin Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol, va efectua controale drastice în perioada următoare privind modul de comercializare a vinului şi va aplica măsurile prevăzute de legislaţia în vigoare prin aplicarea de sancţiuni contravenţionale cu amendă cuprinsă între 40.000 şi 100.000 lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!