Prima şedinţă a deliberativului orădean de după ruperea USL şi „iminenta” intare a UDMR la guvernare a pus pe masa aleşilor urbei soluţia la conflictul mocnit cauzat de datoriile Fundaţiei Mecena la bugetul local. Executivul a propus şi consilierii locali au aprobat fără comentarii schimbul de proprietăţi cerut de UDMR prin Fundaţia Mecena: oraşul cedează fundaţiei Vila Leda din strada Republicii 59 şi primeşte ansamblul imobiliar neterminat din vecinătatea Ştrandului Municipal. Executivul local a prezentat schimbul ca fiind benefic pentru realizarea proiectului „Complex Wellness – Termal Nympaea Oradea”, în contul căruia se modernizează Ştrandul Municipal. Evaluatorii zic că valoarea Centrului ar fi cu 100.000 de euro mai mare azi decât în 2012, deşi situaţia imobilului este similară.
Pe evaluări
Aşa numitul Centru Ady este situat în Strada Codrilor nr. 3 şi e compus dintr-o sală de conferinţe în suprafaţă de aproximativ 700 de mp plus o construcţie neterminată, de 1230 mp, cu destinaţia de motel. „Imobilele menţionate au fost evaluate la valoarea totală de 309.829 euro, conform raportului de evaluare”, se arată în raportul de specialitate care fundamentează proiectul de hotărâre.
În schimbul acestei proprietăţi, Primăria oferă Vila Leda, un imobil de 256 mp şi unul de 63 mp, „imobile evaluate în total la valoarea de 283.000 euro, conform raportului de evaluare”.
Înţelegerea este că diferenţa de peste 26.800 de euro rămâne la bugetul oraşului pentru a compensa o parte din datoriile pe care Fundaţia Mecena le-a acumulat prin neplata impozitelor. În 28 februarie 2014, acestea se ridică la peste 29.000 de euro.
Cât face, totuşi, Centrul Ady?
Datoriile Mecena la bugetul local au „dospit” multă vreme, pe alocuri, se bănuieşte că chiar cu complicitatea unor funcţionari din Primărie. În 2012, însă, a izbucnit un scandal legat de acestea: după ce Municipalitatea a parcurs paşii legali ai somaţiilor de plată, a trecut la poprirea conturilor şi apoi la sechestru pe clădirile din strada Cordilor 3. Primăria a scos la licitaţie publică pentru executare, cele două imobile. Într-un final, scandalul s-a stins după ce părţile au convenit un plan de eşalonare a datoriei.
Apare, însă, o neconcordanţă serioasă între cifrele din 2012 şi 2014. În condiţii economice aproximativ silimare şi fără investiţii în plus la clădiri, în 2012 averea Mecena era estimată la aproximativ 195.000 euro, iar acum experţii Primăriei zic că ar face cu peste 100.000 de euro mai mult, adică aproape 310.000 euro. Cât face, de fapt, Centrul Mecena?
Citiți principiile noastre de moderare aici!