Având în vedere situaţia hidrometeorologică din ultimele 48 de ore în județul Bihor s-au produs scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte minore de inundaţii locale și creşteri de debite şi niveluri pe râurile Crișul Repede și Barcău, anunță reprezentanții ABA Crișuri.
[related-post post_id=”2266232″]
Pe parcursul nopții de joi spre vineri, în bazinele aflate sub avertizări meteo și hridro au căzut cantități însemnate de precipitații. Astfel, în zona localităților Botean, Ineul de Criș și Aleșd a ploat, în mai puțin de două ore aproape 50 l/mp. În aceste condiții nivelul afluenților Valea Botean și Valea La Arini au crescut de așa manieră încât acumulările nepermanente Botean I și Botean II au intrat în funcțiune. Ambele acumulări au funcționat la capacitate maximă și au fost supravegheate toată noaptea de abgajații ABA Crișuri. Prin aceste acumulări s-a evitat inundarea localităților Botean și Ineul de Criș. În continuare angajații ABA Crișuri monitorizează digurile și acumulări astfel încânt scurgerea apelor să se facă cât mai eficient posibiol.
„Precipitațiile au creat probleme și în localitatea Sălard, unde azi noapte au căzut 60l/mp. O rupere de nori a creat probleme în localitate astfel că am dispus ca echipele ABA Crișuri să intervină cu pompe pentru a remedia situația”, a declarat Sorin Guler, director ABA Crişuri.
La ora actuală, apele sunt în retragere, dar se menține alerta și monitorizarea specială până la normalizarea situației.
ABA Crișuri a informat poliția rutieră asupra faptului că, pe o perioadă scurtă de timp, pe o lungime de 20 m, cu o lamă de 10 cm drumul Oradea – Marghita va fi spălat de apele scurse de pe terenurile agricole în apropierea podului de pe Valea Almaș.
În urma precipitațiilor, acumularea de la Fegernic s-a umplut atât de mult că au intrat în funcțiune toate cele 3 goluri. Fără această acumulare, drumul Oradea – Marghita și comuna Ciuhoi ar fi fost sub ape.
Citiți principiile noastre de moderare aici!