200 de firme care activează în domeniul construcţiilor sunt aşteptate pe 29 martie la Lotus Center acolo unde are loc evenimentul. Pentru prima dată, conferinţa în domeniul construcţiilor are un caracter internaţional. Aceasta ca urmare a parteneriatului dintre Federaţia Patronilor Bihor şi Confederaţia Asociaţiilor de Afaceri Transilvania cu Confederaţia Industriaşilor şi a Angajatorilor din Ungaria MGYOSZ. Conferinţa Internaţională “Viitorul construcţiilor în partea de vest a României” este organizată sub înaltul patronaj al Uniunii Naţionale a Patronatului Român.
“Obiectivul nostru este să punem faţă în faţă prestatorii de servicii în domeniul construcţiilor cu beneficiarii. Sunt invitate companii de construcţii din România şi Ungaria respectiv din: Bihor, Arad, Timişoara, Cluj, Satu Mare, Zalău, Hunedoara, Bekes, Hajdu- Bihar, Csongrad, Szabolcs-Szatmar-Bereg. La eveniment a confirmat participarea domnul ministru al Mediului şi Pădurilor, Lazlo Borbely, dar vor fi reprezentate şi Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Transporturilor.Vor fi dezbătute teme de importanţă majoră pentru companiile din domeniul construcţiilor, materialelor de construcţii cum ar fi: proiectele de construcţii ale Ministerelor Dezvoltării Regionale şi Turismului, Mediului şi Pădurilor, Transporturilor şi Infrastructurii, îmbunătăţirea organizării achiziţiilor publice la lucrările de construcţii ale administraţiilor locale, proiecte comune româno-maghiare de infrastructură”, spune preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor, Ioan Lucian, organizator al conferinţei.
Prezent la întâlnirea cu presa, Florian Pantea, vicepreşedinte al FPB a spus că evenimentul se doreşte a fi şi un răspuns la “provocarea lansată de fostul ministru Elena Udrea ca a afirmat cu tărie că: bani sunt, constructori să fie. Vom demonstra că sunt constructori, sper să găsim şi banii”. La rândul său, vicepreşedintele Federaţiei Vasile Fonoage consideră că există domenii care ar putea relansa construcţiile. “Anveloparea termică este mai mult decât o necesitate. Facturile au crescut ameţitor, oamenii nu mai pot plăti sume atât de mari.Este un domeniu care nu a fost exploatat deşi s-a vorbit destul de mult despre el. Doar aproximat 5% dintre blocurile din România au fost anvelopate termic. Dacă ne raportăm la Polonia, unde 82% dintre locuinţe sunt anvelopate, atunci avem un tablou clar al potenţialului care există. Infrastructura, drumurile şi Aeroportul Oradea sunt alte subiecte pe care le vom aborda”, a adăugat Vasile Fonoage.
La eveniment vor fi prezenţi şi alţi actori cu rol decisiv în domeniul construcţiilor: bancherii şi administraţiile locale. Conferinţa va avea şi o secţiune în care vor fi prezentate materialele noi folosite în construcţii. În premieră, conferinţa va beneficia şi de un spaţiu expoziţional.
Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!