[eadvert]
„Cinstind viața, prețuim eroii” este motto-ul după care se ghidează elevii Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” din Oradea. Zilele trecute, tinerii, însoțiți de profesori, au donat sânge pentru salvarea unor pacienți aflați în stare critică. Acțiunea de donare de sânge a fost organizată în cadrul activităților închinate Zilei Poliției de Frontieră Române, marcată anual la data de 24 iulie.
Alegerea acestei date este legată de unirea celor două structuri grănicerești din Moldova și Țara Românească de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, la 24 iulie 1864, acum 157 ani, prin Înaltul Decret Domnesc numărul 893.
„Fiecare aniversare este prilejul unui bilanț, dar și al unor noi proiecte. Iar noi, cei care scriem contemporaneitatea, avem datoria nobilă de a cinsti înaintașii pentru a le da un imbold celor care vor înfăptui viitorul”, a scris profesoara Etelka Kiss, într-un comunicat de presă.
Donare de sânge
Activitățile aniversare au demarat joi, 22 iulie, cu o amplă campanie de donare de sânge.
„Dacă înaintașii noștri, grănicerii, salvau vieți pe câmpul de bătălie, colegii noștri polițiști de frontieră au prilejul astfel să îi salveze pe cei a căror viață depinde de un gest de umanitate și altruism. Campania de donare de sânge s-a derulat în cadrul proiectului pe care școala noastră îl are cu Centrul de Transfuzie Sanguină Oradea «Salvează o viață!»”, au mai transmis reprezentanții Școlii „Avram Iancu” din Oradea.
Astfel, un număr de 65 elevi și cadre didactice au contribuit la efortul titanic al cadrelor medicale de a asigura necesarul de sânge celor aflați în spitale. Printre cadrele didactice există un număr constant de cinci donatori permanenți. Periodic, aceștia se alătură efortului personalului de la centru și răspund „prezent” la fiecare apel umanitar de donare de sânge.
Pe de altă parte, gestul elevilor a fost însoțit de dorința acestora de a nu beneficia de acea zi de repaus, prevăzută de lege, în cazul donării de sănge, deoarece activitățile didactice se desfășoară într-un ritm susținut, dată fiind și imediata perioadă de stagiu profesional, care va începe la 02 august 2021.
„A devenit tradiție, ca, voluntar, să valorificăm bonurile valorice primite în urma donării de sânge și să le oferim celor care au mai mare nevoie de un gest de mărinimie și solidaritate”, a mai precizat Etelka Kiss.
Anul acesta, după o discuție cu Anca Grama, directorul Direcției de Asistență Socială Oradea (DASO), elevii și dascălii au decis ca produsele cumpărate pe bonurile valorice să fie oferite Centrului de Îngrijire de zi din cadrul DASO. Darurile au fost oferite de elevi marți, la prânz. Aceștia au stat de vorbă cu copiii care frecventează Centrul de Zi și le-au aflat poveștile și dorințele, au râs și s-au bucurat împreună. Surpriza a fost una reușită, pe chipul copiilor citindu-se bucuria și mulțumirea pentru darurile primite.
„Tot în acest context, al Zilei Poliției de Frontieră, o parte dintre elevii școlii noastre au realizat un filmuleț în care au răspuns la întrebarea «Ce reprezintă pentru mine Poliția de Frontieră?». Și, pentru că unora dintre elevi le place să scrie, aceștia au transpus gândurile lor pe hârtie, sub forma unui eseu ce urmează să fie publicat în revista școlii. Aceste activități au fost rezultatul unui efort comun, școală și personalul ei, societatea civilă prin autoritățile locale, convinși fiind că numai astfel putem fi într-adevăr eficienți în asumarea unui comportament exemplar, pro activ, care să genereze schimbarea pozitivă a conduitei tuturor în societate”, a conchis Etelka Kiss.
Trimite articolul
XIti dai seama ce activitate vor face femeile alea in Politie, ca si in cazul activistului buzoian. Multi si degeaba
-
In loc sa apreciezi gestul frumos, in conditiile in care donatorii sunt putini in perioada asta, ai ales sa postezi un comentariu urât, cam cum ți-e și sufletul!
-
Ar fi mai bine sa doneze șpaga pe viitor, ce sa faca astea in politie…