Evenimentul, desfășurat între 21 și 22 octombrie, a reunit 233 de elevi ai Școlii „Avram Iancu” și continuă seria de sesiuni de formare, inițiată în martie 2023. De la începutul programului, peste 850 de agenți ai Poliției de Frontieră în formare au beneficiat de acest format educațional unic în România.
Seminarul a oferit participanților prilejul de a discuta teme relevante pentru cariera lor, cum ar fi gestionarea migrației și protecția drepturilor omului. Prin activități interactive și analize de caz, cursanții au fost încurajați să examineze fenomenul migrației din diverse perspective. Sesiunile de formare au îmbinat aspecte teoretice cu exerciții practice, punând accentul pe identificarea rapidă a situațiilor de risc și pe intervenția eficientă în astfel de cazuri.
„Oameni, nu cifre”
Un moment important al seminarului a fost exercițiul final, inspirat din proiectul „Oameni, nu cifre”, coordonat de IAPG. În cadrul acestuia, participanții au analizat pe baza unor portrete jurnalistice ale unor imigranți în România diferitele motivații care pot duce la părăsirea țării natale, riscurile de-a lungul călătoriei și modul în care protagoniștii reportajelor au fost primiți în România. Exercițiul a subliniat importanța empatiei și a responsabilității colective și individuale în gestionarea situațiilor legate de migrație, punând accent pe dimensiunea umană a fenomenului, nu doar pe aspectele statistice.
La finalul seminarului, participanții au completat evaluări anonime în care și-au exprimat aprecierea pentru calitatea și diversitatea informațiilor primite. Majoritatea cursanților au evidențiat că seminarul a fost util nu doar pentru aprofundarea înțelegerii fenomenului migrației, ci și pentru dezvoltarea competențelor necesare în viitoarea lor carieră de agenți ai Poliției de Frontieră, menționând că l-ar recomanda și altor colegi.
„Mi-a plăcut tare mult modul de prezentare a problemelor, care te face sa vrei să devii mai implicat. (…) Consider că am acumulat informații valoroase, care îmi vor fi de folos și care mă vor ghida în cariera mea de agent al poliției de frontieră”, evaluare anonimă.
Dr. Gabriela Ghindea, Directorul Programelor din Bazinul Mediteranean, IAPG, a concluzionat: „Suntem onoraţi şi încântaţi de acest proiect desfășurat în cooperare cu Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră «Avram Iancu». Seminarul a devenit pe parcursul ultimilor doi ani o parte integrantă a ofertei educaționale a Școlii, iar noi am descoperit cu bucurie la Oradea un model de bune practici despre abordarea constructivă a unor subiecte sensibile într-un parteneriat de încredere între structuri ale statului, societatea civilă și spațiul academic. Sunt de acord cu doamna comisar șef de poliție Aura Sima, Directorul adjunct pentru învățământ al Școlii, când amintește mereu participanților că viitorul umanității este în mâinile noastre”.
Trimite articolul
XSpagarii viitorului.