Noua sală polivalentă a Oradiei va avea 5.000 de locuri, iar constructorul desemnat de Compania Națională de Investiții este SC Construcții Erbașu SA. Noua sală se va ridica pe locul actualei Pieței Obor/Ocska.
După o perioadă de proiectare de trei luni, ce curge începând cu această lună, această companie are la dispoziție 2 ani ca să construiască sala. „În momentul de bază este puțin cam devreme privind evoluția proiectului. Trebuie respectați niște parametri ca urmare a licitației, pe care cu siguranță îi vom respecta. Cu siguranță vom respecta termenul de execuție”, ne-a declarat Bogdan Popescu, specialistul în marketing al companiei Construcții Erbașu SA. Chestionat în privința șanselor ca această investiție să fie finalizată înainte de termen, Popescu s-a arătat precaut: „Avem o experiență de peste 27 de ani, în domeniul construcțiilor. Plecăm de la premisa că le terminăm mai repede. Însă fiecare teren, fiecare lucrare au particularitățile lor. În plus, în România nu întotdeauna te ajută clima. Cel mai bine specialiștii își pot da cu părerea”, ne-a transmis Popescu.
În rândul din față
În condițiile în care Erbașu este din București, iar piața forței de muncă este din ce în ce mai zgârcită, varianta găsirii unui subcontractor local pentru această lucrare majoră nu poate fi ignorată.
Ca valoare, noua sală polivalentă se înscrie în rândul celor mai scumpe investiții din Oradea, realizate în ultimii treizeci de ani. Una este noua centrală pe gaz de la CET, care nu-i reduce nici acum orădeanului factura la încălzire, dar care a costat deja 55 de milioane de euro și va costa încă 32 de milioane de euro, pentru mentenanță, în 20 de ani. Cealaltă mega-investiție este aquaparkul Nymphaea, care a costat circa 20 de milioane de euro.
Cele 59,88 milioane de lei, cât costă viitoarea sală polivalentă, se traduc în circa 13 milioane de euro.
Ce realizări are Erbașu
Construcții Erbașu are în portofoliu modernizarea Hipodromului de la Ploiești, precum și noua sală polivalentă de la Alexandria, jud. Teleorman. De asemenea, tot Erbașu a reabilitat sala polivalentă de la Zalău și gara Călărași Sud. În portofoliul acestei companii mai figurează Complexul Business Vitan, Complexul Expozițional Constanța, dar și reabilitarea clădirii monument istoric unde funcționează Consiliul Județean Sălaj.
Din cele trei documentații declarate ca fiind admisibile, experții CNI SA au selectat propunerea firmei Constructii Erbașu aplicând drept criteriu de evaluare pe cel ce privește „cel mai bun raport calitate-preț”, cu un punctaj de 60% pentru pretul oferței, 20% experiența personalului și 20% perioada de garanție acordata lucrarii, scrie portalul agendaconstructiilor.ro. Durata contractului câștigat de Construcții Erbasu este structurat pe un total 87 de luni, structurat astfel: trei luni – durata prestării serviciilor de proiectare, 24 de luni – durata maximă de execuție efectivă a lucrărilor și 60 de luni – perioada garanției de bună execuție.
Politica, bat-o vina!
Liderul PSD Bihor, Ioan Mang a ținut să marcheze politic momentul semnării contractului. Cu ricoșeul de rigoare către adversarii din PNL, care conduc Primăria Oradea. „Ne ținem de cuvânt! Compania Națională de Investiții (CNI), din cadrul Guvernului PSD-ALDE, a atribuit pe 9 februarie contractul în valoare de peste 59,88 milioane de lei, care prevede proiectarea și execuția lucrărilor la Sala Polivalentă cu capacitatea de 5.000 locuri din municipiul Oradea. Reamintesc tuturor că această investiție a fost promisă orădenilor și bihorenilor de către PSD și face parte din Programul PSD Bihor pentru 2016-2020! Fac, din nou, apel la conducerea Primăriei Oradea să urgenteze eliberarea terenului stabilit pentru noua construcție!”, s-a exprimat Mang, pe Facebook.
Reamintim că Primăria Oradea, prin Administrația Domeniului Public, a desemnat asocierea SC Trameco SA cu SC Drumuri Bihor SA şi cu SC Drum Asfalt SRL pentru realizarea noii pieței Obor/Ocska, ce va fi mutată peste Centură. Noua piață va costa 6 milioane de lei, anunță ADP.
Citiți principiile noastre de moderare aici!