Codrin D. Tocuţ, un fost absolvent al Colegiului Naţional ,,Emanuil Gojdu’’ din Oradea, actualmente student în anul IV la Medicină în Timişoara, a lansat la Oradea lucrarea ,,Drumul spre Medicină’’. Structurată în 16 capitole, cartea conţine interogaţii, dar şi sfaturi practice extrem de utile, mai ales elevilor aflaţi în căutarea unui drum în viaţă.
Viaţă fericită
Cele 16 capitole se completează şi se împletesc reciproc, pornind de la ideea coagulantă a importanţei cunoaşterii de sine şi a alegerii drumului potrivit în viaţă. ,,Este o carte motivaţională combinată cu povestirea experienţelor mele de-a lungul facultăţii. În primele pagini ale cărţii vorbesc despre începuturile mele ca student la Medicină, adică toate frământările pe care le-am avut încă din timpul liceului (pentru că nu ştiam exact dacă vreau să fac asta).
În următoarele capitole vorbesc despre motivele pentru care un elev sau orice persoană – în general, ar fi bine să-şi aleagă meseria. Vorbesc despre vocaţie, despre a face lucrurile cu pasiune. De asemenea, vorbesc de prejudecăţi şi de toate zidurile de care un om se loveşte în acest periplu al alegerii meseriei, dar şi despre principii generale de autosugestie, de atitudine pozitivă şi principii care duc la o viaţă de succes, la o viaţă fericită, până la urma urmei. Pentru că asta e important să fim fericiţi.
De asemenea, am un capitol dedicat importanţei disciplinei şi asumării riscurilor în viaţă, pentru că cel care nu riscă nu o să realizeze nimic mare – din punctul meu de vedere. Apoi, relatez şi experienţele mele despre mutatul din Oradea într-un oraş total străin mie, la Timişoara, pentru ca mai apoi să mă mut în Munchen. Despre experienţa ERASMUS la una dintre cele mai bune universităţi din lume şi fac comparaţii a sistemului de învăţământ din Germania cu cel din România – părţi bune şi părţi rele şi nu în ultimul rând, despre importanţa căutării modelelor în viaţă. Eu cred că viitoarea generaţie este cea care va schimba România. Şi din acest motiv cred că trebuie educată încă de pe acum să aibă încredere în ea şi să facă lucruri măreţe’’, a spus Codrin D. Tocuţ.
Codrin le-a mărturisit elevilor şi dascălilor prezenţi la lansare că nu studiază Medicina pentru că i-ar plăcea ca ştiinţă ori domeniu, ci pentru că îi place să ajute pe cei din jurul său, să-i înţeleagă, să se conecteze cu ei şi cu tot ceea ce există, ,,pentru că toţi suntem celulă a aceluiaşi corp, încercând să găsim sinergia’’.
Scrisoare către Guvern
„Eu n-am venit aici ca să fac exclusiv medicină, mă refer la facultate, sau cel puţin m-am schimbat pe parcurs. Am venit cu aşteptări, poate impuse de societate, precum ideea expirată că dacă eşti medic sau popă trebuie să fii impecabil. Aşa că, inevitabil, am fost dezamăgit. Am întâlnit puţine modele de dascăli în facultate, poate mai puţin de unul pe an. Am întâlnit oameni tineri care îţi dictau anatomia de pe un slide îndopat cu sute de cuvinte. Apoi, am încercat să mă revolt împotriva nedreptăţilor şi am ajuns la concluzia că nimeni nu mă bagă în seamă, că e prea mare <<caracatiţa>> cu care mă bat. (…).
Cred că sunt acel om care se bate pentru echitate, pentru binele oamenilor, indiferent cine sunt ei: colegi, medici, viitori studenţi. În august 2015 am scris < scrisoare către statul român>, care a devenit virală, încercând disperat să ridic problema unui sistem de sănătate grav bolnav. A fost un fel de victorie amară, auzindu-mi cuvinte grele şi jignitoare, însă o săptămână mai târziu, crescând presiunea pe Guvern din partea tuturor medicilor, s-au majorat salariile. Am învăţat multe. Despre acestea vorbesc pe parcursul cărţii’’, a mai spus Codrin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!