Consiliul Local vota fără comentarii, în ultima sa şedinţă, o serie de măsuri de afectează în mod direct grădiniţele şi, implicit, părinţii orădeni. La propunerea Executivului, aleşii locali aprobau o alocaţie de hrană lunară de 6 lei.
Practic, se stabilea un cuantum identic cu cel din ultimii trei ani, nemajorat, în ciuda inflaţiei. În schimb, părinţii grădinarilor nu vor putea achita pentru copil mai puţin de 90 de lei pe lună, adică minimum cincisprezece zile lucrătoare! Chiar dacă, să zicem, micuţul lipseşte de la grădiniţă două – trei săptămâni într-o lună, părinţii săi vor trebui să achite această taxă minimală.
Până la adoptarea acestei hotărâri de notă recentă, alocaţia de hrană era cuantificată în funcţie de numărul de zile pe care odrasla o petrecea la grădiniţă într-o lună. Adică plăteai exact pe câte zile îţi duceai copilul la grădiniţă. Directorul economic din Primărie, Eduard Florea, justifică această decizie prin cheltuielile fixe pe care grădiniţele le au în mod constant, indiferent de numărul copiilor ce vin zilnic în instituţie.
„Măsura introducerii sumei lunare minime de 90 lei vizează şi o disciplină. Îi obligă pe părinţi să-şi trimită copiii constant la grădiniţă. A fost propunerea doamnelor directoare, deoarece o serie de cheltuieli nu erau acoperite printr-o alocaţie de maniera aceea. S-a constatat că în medie, în Oradea, din cele circa 20 de zile lucrătoare, în doar zece zile copiii sunt prezenţi la grădiniţă! Pentru a îmbunătăţi această rată, noi am stabilit o taxă minimă ce corespunde pentru 15 zile lucrătoare. Se putea face şi altfel: să ridicăm alocaţia zilnică de la 6 la 9 lei şi poate erau aceiaşi bani sau chiar mai mulţi! Însă am considerat că e mai bine aşa, deoarece poate astfel vom determina o creştere a numărului copiilor prezenţi zi de zi la grădiniţă. Cred că altfel se dezvoltă un copil într-un mediu educaţional”. Sunt cuvintele directorului economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea.
Florea a făcut şi o paralelă cu alte cursuri, de natură privată. Edilul spune că şi în cazul unor cursuri de dans, judo, înot etc. părintele plăteşte dinainte cursul, chiar dacă ulterior nu-l urmează decât parţial…
În aceeaşi hotărâre de Consiliu, se stipulează că plata pentru alocaţia de hrană se va efectua în momentul înscrierii copilului la grădiniţă. Edilii consideră că, astfel, se va descuraja practica unor părinţi, de a-şi inscrie odrasla la mai multe grădiniţe, „uitând” în acelaşi timp să anunţe grădiniţele la care au renunţat de decizia lor finală. Prin această atitudine egocentristă, unii „reuşeşc” să blocheze tot procesul de înscriere a copiilor la grădiniţe, ţinând ocupate mai multe locuri pentru un singur preşcolar. Însă, cum înscrierile s-au finalizat deja pentru acest an şcolar, măsura va fi aplicată abia de la anul.
Bolojan şi adeverinţele
Primarul Ilie Bolojan are o poziţie similară directorului economic, spunând că prin această sumă se rezolvă cheltuielile fixe de la grădiniţe, pentru hrană, energie, salarii etc. Edilul-şef are însă o poziţie nuanţată când vine vorba despre iniţiatorul instituirii acestei sume minimale ce trebuie plătită lunar de părinţi. Bolojan evită să spună că soluţia a fost oferită de către directoare, spunând că aceasta a survenit în urma unei analize făcute de Direcţia Economică. „Au existat discuţii cu doamnele directoare de la grădiniţe, însă nu vreau să arunc pisica în curtea altora. Executivul a iniţiat acest proiect de Hotărâre în faţa Consiliului Local”, ne-a declarat primarul, care a ţinut însă să sublinieze că banii în plus rezultaţi de pe urma acestei măsuri vor fi alocaţi tot pentru hrana copiilor.
Ce se întâmplă însă cu preşcolarii care se îmbolnăvesc şi nu pot frecventa grădiniţa pentru o perioadă mai îndelungată? Sunt luate în considerare adeverinţele medicale prezentate de părinţi? „Deoarece ştim cu toţii cum se obţin în România aceste adeverinţe, cel puţin în primă fază nu vom face derogare de la această sumă minimală pentru copiii care prezintă asemenea adeverinţe medicale”, a spus primarul.
Bolojan a lăsat însă o portiţă întredeschisă în această problemă, a îmbolnăvirii copiilor, spunând că, dacă va fi un curent puternic de opinie care să ceară o derogare de la taxa de 90 de lei pentru preşcolarii bolnavi, s-ar putea ca municipalitatea să întreprindă modificările solicitate…
Călin Corpaş
Citiți principiile noastre de moderare aici!