Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni a celebrat pe 18 septembrie, 200 de transplanturi hepatice efectuate în cadrul programului de transplant demarat în 1997. La eveniment, specialiştii în domeniu au fost înconjuraţi de zeci de foşti pacienţi, care datorită profesionalismului şi implicării echipelor de medici, beneficiază acum de o nouă viaţă în urma unor transplanturi hepatice reuşite. Primul transplant de ficat cu supravieţuirea pacientului – încă în viaţă – a avut loc în aprilie 2000. Media de vârsta a pacienţilor transplantaţi este de 37,5 ani, însa este posibil ca vârsta maximă să depaşească 60 de ani. Dintre cei care au primit un nou ficat, 133 sunt înca în viaţă, rata de supravieţuire fiind de circa 71 la sută. Numărul de transplanturi a crescut în ultimii ani însă, momentan există circa 300 de pacienţi care aşteaptă un ficat nou şi doar 50 – 60 de donatori.
Reîntâlnire emoţionantă
Splendoarea arhitecturală a sălii de conferinţe a Hotelului Hilton din Bucureşti a fost umbrită vineri de grandoarea evenimentului pe care aceasta l-a găzduit: „Excelenţă Medicală Românescă. 200 de transplanturi hepatice” în perioada 2000-2009. Zeci de pacienţi, copii sau adulţi, persoane publice sau obişnuite, s-au întâlnit vineri seară să sărbătorească alături de familiile lor, şansa la o nouă viaţă – primită la transplant şi totodată să-i sărbătorească pe cei care făcut posibil acest lucru. Astfel, pacienţii au strâns mâinile binefăcătoare a echipelor de hepatologi şi chirurgi, coodronate de prof.dr. Irinel Popescu, dr.Doina Hrehoreţ şi conf.dr. Liana Gheorghe, care alături de alte echipe de profesionişti, radiologi, anestezişti şi psihologi au redat câteva sute de vieţi. Încărcătura emoţională din sală a fost aproape palbabilă, după spusele persoanelor care au participat. Feţele celor prezenţi formau un amestec de sentimente de recunoştinţă, dragoste, mulţumire, satisfacţie şi impliniri profesionale, stropite cu lacrimi de fericire. „Să schimbi un organ bolnav cu unul sănătos presupune un echilibru extrem de fragil. Acest echilibru a fost menţinut perfect de aceşti medici minunaţi datorită hotărârii, altruismului, puterii de decizie şi profesionalismului de care au dat dovadă.”, a spus cu emoţie în glas o orădeancă care a beneficiat în urmă cu un an de un transplant hepatic.
Profesionişti cu suflet mare
Tot drumul până la această performanţă aniversată vineri a fost o luptă tenace, s-au depus eforturi extraordinare pentru rezolvarea unor situaţii limită. Un merit deosebit îl au şi specialiştii de la Agenţia Naţională de Transplant, care are printre altele şi rolul de formare a coordonatorilor de transplant. Aceşti coordonatori sunt oamenii care, practic, fac transplantul posibil: aceşti medici specialişti, au o sarcină dificilă, delicată dar totodată de o importanţă majoră, cea de a explica familiilor unor oameni aflaţi în moarte cerebrală faptul că ruda lor nu mai poate fi readusă la viaţă şi că există varianta donării organelor acesteia pentru salvarea altor vieţi. Cu toate că e greu, ajutate de coordonatorii profesionişti, multe familii reuşesc să facă acest pas. Iar pentru acestea, recunoştinţa celor salvaţi este incomprehensibilă. Totodată, prof. Popescu a prezentat o situaţie a transplantului hepatic din România, menţionând că în prezent pe listele de aşteptare sunt câteva sute de pacienţi, iar numărul donatorilor e de ordinul zecilor. „O să încercăm să creştem numărul de transplanturi, însă numărul donatorilor este în continuare mic” a subliniat acesta. În completare, dr. Liana Gheorghe, hepatolog de transplant, mai exact persoana care ţine bolnavul în viaţă cât mai mult posibil pentru a-i oferi şansa la transplant, a făcut un apel către români, prin intermediul celor prezenţi: „Mesajul meu către dumneavoastră, cei care-i încălziţi cu sufletul şi viaţa voastră pe toţi cei prezenţi, este să împărţiţi din viaţa primită, pentru a putea duce mai departe ideea donării de organe, în memoria donatorilor de până acum.”
Performanţe şi satisfacţie nemărginită
Echipa prof. dr. Irinel Popescu, de la Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni, a efectuat aproape toate procedeele de transplant: transplant cu ficat întreg de la donator decedat, cu ficat parţial de la adult la copil sau de la adult la adult, cu ficat împărţit, cu ficat redus şi de tip „domino”. Pentru realizările deosebite în domeniu, prof. Popescu a primit diploma de onoare şi medalia de aur din partea Academiei Române de Ştiinţe, iar experienţa din cadrul programului de transplant de la institutul Clinic Fundeni a facut obiectul unor studii publicate în reviste internaţionale de prestigiu. În încheiere, emoţionat, prof.Popescu a spus: „ Sentimentul care mă domină este unul de recunoştinţă faţă de foştii mei pacienţi şi de echipele de profesionişti cu care lucrez. Este unul din cele mai frumoase momente din viaţa mea. Vă mulţumesc!” a conchis acesta.
Bihorenii, în top
Bihorenii pot fi măguliţi de declaraţiile dr. Popescu, întrucât ei sunt românii care au salvat cele mai multe vieţi în aproape ultimii doi ani. Mai mult, prin înţelegerea importanţei prelevării de organe în vederea salvării de vieţi omeneşti prin transplant, bihorenii sunt pe cale să îşi doboare propriul record: dublarea numărului de prelevări de organe în 2009 faţă de anul precedent. Astfel, anul trecut, la Spitalul Judeţean din Oradea, şapte familii au acceptat prelevarea de organe de la tot atâtea rude decedate, iar în 2009 până acum, nu mai puţin de 12 familii de bihoreni au decis să redea viaţă altor români acceptând donarea de organe de la rudele lor aflate în moarte cerebrală.
Alexandra Borz
Citiți principiile noastre de moderare aici!