Tot mai mulţi agricultori bihoreni accesează fonduri europene. Fie că vor să-şi cumpere utilaje, să înfiinţeze culturi agricole sau să planteze viţă de vie banii europeni sunt un punct de plecare pentru agricultori.
Prin intermediul măsurii de restructurare şi reconversie a plantaţiilor viticole la Sântimreu au fost plantate 25 de hectare de viţă de vie.
Astfel, însumând 45 de hectare plantaţia de viţă de vie de la Sântimreu a devenit cea mai mare din judeţ. „Pe cele 25 de hectare au fost plantaţi butaşi de Pinot Noir patru hectare, Merlot şase hectare, Fetească regală cinci hectare şi Muscat Ottonel zece hectare”, ne-a spus Ur Sigismund Jr.
Butaşii au fost aduşi din Italia de la cea mai mare şcoală de viţă de vie. Tot din Italia a fost cumpărat şi sistemul de susţinere. „În România nu am găsit pepinieră care să ne poată vinde cantitatea necesară de butaşi”, spune proprietarul plantaţiei. De înfiinţarea plantaţiei s-a ocupat tot o firmă din Italia. Plantarea s-a făcut mecanizat putând astfel să se planteze două hectare pe zi, italienii garantând o rată a prinderii de 98%.
Terenul a fost bine pregătit în prealabil şi conform specialiştilor are şi umezeală suficientă. „Arătura adâncă a fost făcută la 60 de centimetri fiind apoi scarificat de trei ori”, a precizat Ur Sigismund Jr.
Faptul că cele 45 de hectare ale plantaţiei sunt într-un lot compact fac ca lucrările să se poată realiza mai uşor. În cursul verii va fi montat şi sistemul de susţinere al noii plantaţii urmând ca în doi trei ani să dea rod.
Anulată
Fermierii viticultori nu mai pot solicita fonduri pentru restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole. Prin Ordinul nr.35/20.02.2012 al Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) se anulează sesiunea de depunere a planurilor individuale de restructurare, respectiv reconversie a plantaţiilor viticole pentru campania 2012-2013 şi 2013-2014 (perioada de depunere 1 martie – 10 iunie). Planurile individuale şi cererile pentru solicitarea acestui ajutor comunitar depuse anterior acestei perioade sunt valabile, urmându-se procedurile de finalizare şi verificare a măsurilor eligibile. „S-a ajuns la această măsură pentru că întreaga sumă alocată programului pentru ţara noastră a fost epuizată. Astfel, programul a fost sespendat pentru două campanii”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor.
Conform statisticilor acestei instituţii la noi în judeţ au fost plantate prin acest program 33 hectare de viţă de vie.
„Am fi dorit să mai plantăm şi noi prin intermediul acestei măsuri dar din păcate deocamadată nu ami avem această posibilitate”, a spus Ur Sigismund Jr.
Bani
Pentru regiunea viticolă Crişana- Maramureş soiurile de struguri eligibile, admise pentru realizarea acestui program au fost: Fetească regală, Furmint, Mustoasă de Măderat, Riesling varietal, Sauvignon, Traminer roz, Pinot gris, Cabernet varietal, Cadarcă, Fetească neagră, Merlot, Pinot noir, Burgund mare, Muscat Ottonel şi Tămâioasă românească. Pentru fiecare hectar plantat cu viţă de vie cu densitatea între 3.000 şi 4.000 de butuci, solicitanţii au putut obţine între 7.920 şi 9.120 euro pentru materialul săditor certificat sau între 7.265 şi 8.265 euro pentru materialul săditor standard. Pentru instalarea sistemelor de susţinere pentru conducere şi palisaj s-au acordat 4.730 euro pentru un hectar.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!