O campanie împotriva traficului de persoane, debutată în primăvară și care se încheie în decembrie anul acesta, îl are ca promotor pe binecunoscutul Eduard Mihail Andreianu, cunoscut sub numele de scenă CRBL.
„Cunoaște-ți drepturile! Respectă-ți obligațiile”, spune CRBL în spotul video, folosind denumirea campaniei națională a Agenției Naţionale Împotriva Traficului de Persoane.
Campania vizează prevenirea traficului de fiinţe umane în scopul exploatării prin muncă, prin creşterea gradului de informare a publicului cu privire la riscurile şi implicaţiile asociate acestui fenomen.
Reprezentanții ANTP spun că este nevoie de o implicare consistentă a actorilor sociali în vederea coagulării eforturilor pentru prevenirea şi combaterea traficului de persoane.
Persoană publică
Mesajul de responsabilitate socială al campaniei („Din muncă trebuie să câştige atât angajatorul, cât şi angajatul. Folosirea serviciilor unei victime a traficului de persoane este pedepsită de lege“)și asocierea mesajelor antitrafic cu o asemenea persoană publică ar putea facilita receptarea acestuia de către audienţă, cred organizatorii campaniei.
CRBL roagă oamenii ca înainte să aleagă un loc de muncă în străinătate să se informeze despre firma pentru care ar urma să lucreze. „Să nu fim naivi și să nu credem în promisiuni deșarte”, spune CRBL, după o discuție cu o româncă ce a fost păcălită, prin intermediul verișorului ei. De regulă, spune CRBL, victimele sunt racolate cu ajutorul prietenilor sau rudelor lor, fără ca aceștia din urmă să știe. Femeia cu care a vorbit CRBL a mers pe mâna verișorului ei, plecat de mai mulți ani din țară. Cum acesta trimitea regulat bani copiilor lui, femeia a crezut că va putea și ea sta maxim un an „dincolo”, cât să muncească și să aducă niște bani pentru cei patru copii ai ei. Însă imediat după ce a trecut granița, a fost preluată de traficanții de persoane, dusă într-un fel de ghetou, obligată să muncească zi lumină, fără bani și cu mâncare foarte puțină.
„Angajatorul și angajații vor același lucru: să câștige bine în scurt timp”, spune CRBL, care subliniază: „indiferent de care parte te afli cunoaște-ți drepturile și respectă-ți obligațiile!”.
Campania se derulează în cadrul proiectului „Reducerea amplitudinii traficului de persoane printr-o mai bună informare a cetăţenilor” – ROFSIP2016OS5A10P02, finanţat prin Fondul pentru Securitate Internă, componenta Cooperare Poliţienească. Grupul ţintă al campaniei este formata din tineri cu vârste până în 18 ani, persoane adulte aflate în căutarea unui loc de muncă în ţară sau în străinătate, precum şi persoane fizice şi juridice susceptibile să utilizeze serviciile unei victime a traficului de persoane exploatate prin muncă (angajatori, agenţii de recrutare a forţei de muncă etc.).
Obiectele campaniei
Obiectivele urmărite de campania națională promovată de CRBL sunt:
* creşterea gradului de conştientizare în rândul persoanelor vulnerabile cu privire la traficul de fiinţe umane;
* informarea şi sensibilizarea populaţiei privind implicaţiile traficului de persoane, în vederea reducerii cererii din perspectiva exploatării prin muncă;
* creşterea gradului de implicare a misiunilor diplomatice ale României în informarea cetăţenilor români cu privire la riscurile asociate traficului de persoane;
* informarea instituţiilor şi organizaţiilor implicate în prevenirea şi combaterea traficului de persoane privind dimensiunea şi formele de manifestare ale acestui fenomen;
* creşterea implicării în activităţile de prevenire a multiplicatorilor de opinie, în vederea reducerii numărului de informaţii inexacte şi ambigue referitoare la unele aspecte ale traficului de persoane transmise publicului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!