Iarna nu-i ca vara, iar alegerile parlamentare nu seamănă că cele locale. În iunie, PNL pierdea şefia Consiliului Judeţean, însă scorul politic judeţean obţinut atunci de PNL era unul major: 45% din voturile exprimate pentru Consiliul Judeţean, ceea ce însemna 115.108 voturi ale bihorenilor. La şase luni distanţă, scorul electoral al PNL în Bihor a suferit o contracţie severă, înjumătăţindu-se! Duminică, PNL a fost votat de doar 57.900, respectiv 59.544 de bihoreni, pentru cele două camere parlamentare. Şi prezenţa la vot a scăzut simţitor, de la 53,5% în vară, la 43,6% pe 11 decembrie.
A crescut, în schimb, PSD, partid care a luat faţa PNL-ului, la nivel judeţean! Pesediştii au obţinut un scor istoric nu doar la nivel naţional, ci şi în Bihor, unde aproape un sfert din electorat are coloratură etnică. PSD Bihor a reuşit 33,6% în alegerile legislative, faţă de un 27,35% dezamăgitor pentru PNL Bihor, unde Ilie Bolojan a fost ba la Oradea, ba la Bucureşti, încercând să împace „capra” filialei judeţene PNL, pe care o păstoreşte, cu „varza” reprezentantă de marele partid liberal, al cărui secretar general era. În urma scorului dezastruos obţinut de PNL la nivel naţional, Ilie Bolojan a demisionat ieri din poziţia nr. 2 din partid, cea de secretar general, împreună cu preşedinta Alina Gorghiu. În Oradea, PNL a reuşit să-şi păstreze primatul, însă la o distanţă marginală faţă de acelaşi PSD.
PSD triumfă în Bihor şi câştigă teren şi în Oradea. Faţă de alegerile locale, PNL Bihor şi-a pierdut jumătate din electorat!
Rezultatele exit-poll-urilor au adus bună dispoziţie la sediul PSD, duminică seara, în timp ce la PNL era o atmosferă posomorâtă. Scorul uriaş al PSD a fost confirmat ulterior de numărătoarea propriu-zisă a voturilor. Rezultatul alegerilor conferă PSD legitimitatea de a da noul premier al României, cu un Guvern ce se va baza pe o majoritate consistentă în Parlament, unde PSD ar urma să fie flancat de ALDE şi, de ce nu?, de UDMR.
PSD a câştigat confortabil peste tot în ţară. Social-democraţii s-au impus şi în judeţul Bihor. Aici, PSD a obţinut cu 14.617 de voturi mai mult decât PNL, la Camera Deputaţilor, şi cu 12.445 mai multe la Senat. În procente, PSD 33,6%, PNL 27,3%.
Faţă de alegerile locale din iunie, unde la votul pentru Consiliul Judeţean PNL Bihor era votat de 115.108 bihoreni, acum PNL a obţinut abia jumătate, adică 57.920 (Cameră), respectiv 59.544 (Senat). În schimb, PSD a reuşit să adune voturi în plus faţă de locale, crescând de la 65.199 de voturi la 72.537 (Cameră), respectiv 71.989 (Senat), în doar şase luni! Prezenţa scăzută la vot, comparativ cu alegerile locale, a dăunat electoral cu preponderenţă liberalilor din PNL.
USR, doar la oraş
A apărut peste noapte şi „Albă ca Zăpada” USR, un partid fără structuri organizatorice, dar care a obţinut în Bihor între 9.000 şi 10.000 de voturi, la cele două camere parlamentare. Două treimi din aceste voturi ale USR au venit, desigur, din Oradea. Lipsa structurilor din judeţ a făcut ca USR să nu atingă, totuşi, pragul electoral în Bihor (4,4%), însă şi aşa a reuşit să depăşească partide precum ALDE – ce dă vicepreşedintele Consiliului Judeţean şi PMP. Partidul lui Nicuşor Dan îşi găseşte aderenţi în marile centre urbane ale României. În Oradea, USR a trecut lejer pragul electoral, captând 6.100 – 6.400 de voturi pentru un 8,2%, dublu faţă de ce a reuşit ALDE şi triplu faţă de scorul liliputan al PMP-ului local, încăput pe mâna ştersului deputat Ioan Hulea.
Dacă în iunie reuşea să facă surpriza, să intre în Consiliul Judeţean şi, practic, să trimită PNL în Opoziţie la nivel judeţean, de astă dată ALDE s-a comportat slab. Cele 13.783 de voturi ALDE din alegerile locale pentru CJ Bihor au scăzut acum la 8.300 – 8.800, pentru cele două camere parlamentare. Aşadar, a doua contracţie electorală severă a unui partid din Bihor, după cea suferită de PNL. Azi, scorul electoral ALDE e mai mic cu 40% decât cel din vara lui 2016! Semn că aleşii locali ALDE din Oradea şi Judeţ s-au culcat pe laurii micii victorii din alegerile pentru Consiliul Judeţean, din urmă cu şase luni.
PSD se dublează în Oradea
Oradea a contribuit substanţial la victoria PSD în Bihor, în ciuda percepţiei că PSD se bazează cu precădere pe electoratul rural. Din Oradea au venit 21.414 de voturi din cele 71.989 de voturi obţinute de PSD pentru Senat, în Bihor. Prin comparaţie, în alegerile locale din Oradea, din urmă cu jumătate de an, social-democraţii erau votaţi de doar 11.638 de orădeni, ceea ce însemna un minuscul 15,9%, faţă de masivul 57,6% obţinut de PNL-ul tractat de locomotiva (de atunci) Bolojan. Aşadar, se constată o dublare a voturilor PSD din Oradea, în aceste alegeri legislative hibernale, atât de diferite, ca formă şi fond, faţă de alegerile locale estivale. Dincolo de mesajul electoral al binomului Cioloş – PNL, pe liberalii locali nu i-au ajutat deloc nici naveta Oradea – Bucureşti exersată de Ilie Bolojan, primar şi secretar general PNL, şi nu trebuie trecute cu vederea nici problemele grave pe care oraşul le întâmpină în două proiecte majore ale municipalităţii PNL, de la CET şi Dealul Ciuperca.
PNL a reuşit acum să câştige la limită în Oradea, în faţa aceluiaşi PSD pe care-l spulbera astă-vară, la locale. Dacă PSD Oradea şi-a dublat voturile în municipiu, în schimb PNL a scăzut de la 42.241 la locale, la un 23.115 (Cameră)/23.639 (Senat). Adică o înjumătăţire a scorului electoral în Oradea, ce se înscrie în contraperformanţa judeţeană a PNL.
UDMR – scor bun
Şi UDMR Bihor a reuşit să adune câteva mii de voturi în plus, pentru procentul de 23,6%, ce se apropie de un sfert din totalul sufragiilor bihorene. UDMR a crescut de la 47.022 de voturi pentru Consiliul Judeţean, în iunie 2016, la 50.403, respectiv 51.017, în decembrie 2016, pentru Parlament.
Oradea a pavat scorul bun reuşit de UDMR, aici urcând de la acel 14,2% din alegerile pentru Consiliul Local, la scorul de 20,6%, realizat acum. Maghiarii au reuşit un spor de 50% a propriilor voturi, de la 10.435 la 15.715, respectiv 15.876 voturi, pentru Cameră şi Senat, în Oradea. În vară, udemeriştii de la judeţ acuzau, post-factum, atitudinea de non-combat a echipei UDMR Oradea faţă de administraţia Bolojan, pentru ca acum preşedinţia UDMR a Consiliului Judeţean Bihor să marşeze puternic pe marketingul etno-politic bazat pe reuşite ale administraţiei judeţene.
Citiți principiile noastre de moderare aici!