Inițial, cererea i-a fost respinsă în primăvara anului trecut. În urma sentinței definitive dată de Curtea Supremă în ianuarie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dispus, marți, ca procurorul să activeze la noul său loc de muncă începând cu 23 februarie.
„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât punerea în executare a Deciziei (…) Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal, (…) în sensul dispunerii transferului domnului procuror ALBA RADU IOAN de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor”, se arată în decizia CSM.
De menționat că, imediat după ce transferul la Parchetul Bihor i-a fost respins de CSM, procurorul Radu Albă a fost declarat admis la interviul pentru numirea în cadrul DNA. Pe 30 mai, Secția pentru procurori a CSM chiar a avizat favorabil mutarea magistratului la parchetul anticorupție.
Refuzat la transfer pe motiv de „disponibilitate pentru delegări”
În 2023, procurorul Radu Alba solicita transferul de la Parchetul Oradea la cel județean, invocând faptul că în cei 12 ani petrecuți până atunci în magistratură, dintre care șapte la parchetul local orădean, a acumulat „suficientă experiență profesională pentru a activa la nivelul parchetului ierarhic superior”. Având grad profesional corespunzător parchetului de pe lângă Tribunal și specializat mai ale pe cercetarea infracțiunilor economice, magistratul mai fusese delegat pe o perioadă de un an la Parchetul județean Brăila și considera că admiterea transferului ar fi pentru el o oportunitate de dezvoltare profesională.
[eadvert]
Doar că, în timp ce Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea și conducerea Parchetului Curții de Apel Oradea au fost de acord, Parchetul Bihor a dat aviz nefavorabil, invocând „disponibilitatea solicitantului pentru delegări la diferite unități de parchet din țară, (…) situație care ar crea dificultăți în asigurarea bunei desfășurări a activității parchetului la care a solicitat transferul”. Altfel spus, șefii Parchetului județean se temeau că, o dată transferat, procurorul Alba putea accepta oricând să fie delegat în altă parte și să-i lase cu un om mai puțin.
CSM a ținut cont de aceste aspecte și, în aprilie 2023, a respins cererea de transfer a procurorului Radu Alba.
Curtea Supremă i-a dat dreptate procurorului Alba Magistratul orădean nu a renunțat și s-a adresat Înaltei Curți de Casație și Justiție. Pe 25 ianuarie 2024, Curtea Supremă i-a admis contestația și a obligat
Consiliul Superior al Magistraturii ”să emită o hotărâre prin care să admită cererea de transfer a contestatorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor”.
Hotărârea a fost definitivă și a fost pusă în aplicare după două săptămâni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!