Unica miză a acestei decizii este semnul de întrebare pe care îl ridică asupra legalității procedurii. Exproprierea se face în baza unei hotărâri de Guvern, atacată și aceasta.
Proiectul face parte din pachetul de șosele de centură promovate de președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, contestate vehement de localnicii afectați, din cauza traseelor.
[eadvert]
În cazul șoselei Aleșd, localnicii s-au revoltat din cauză că noul drum ocolitor va băga, de fapt, traficul de pe DN1, printre case. Cei afectați au pornit proces pentru anularea hotărârilor de Consiliu județean care reglementează coordonatele investiției. Soluția intermediară publicată vineri pe pagina instanțelor: „Admite recursul declarat de recurenţii-reclamanți Achim Dănuţ Ionuţ, Bila Nicolae Florin, Corman Ioan, Covaci Andreea Laura, Czilika Răzvan, Filip Diana Erika, Hristu Cristian, Ianoşteac Iosif, Lang Daniel, Lascu Amalia Georgeta, Luncan Mircea Cornel, Moisi Ioan, Moisi Ioan Gavril, Munteanu Petru Gheorghe, Pipa Gavril, Pleş Florin, Popovici David Cosmin, Pothora Ioan, Suciu Zoltan, Şvab Viorel, Trif Nicoleta Anca, Vancea Tudorel Daniel şi Zifceac Anna-Maria, în contradictoriu cu intimaţii-pârâţi Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., prin Direcția Regională Drumuri și Poduri Cluj şi Consiliul Județean Bihor, împotriva sentinţei nr. 1016 din 25.11.2021 pronunţată de Tribunalul Bihor pe care o casează în parte şi rejudecând fondul, Admite cererea de suspendare formulată de reclamanţii Achim Dănuţ Ionuţ, Bila Nicolae Florin, Corman Ioan, Covaci Andreea Laura, Czilika Răzvan, Filip Diana Erika, Hristu Cristian, Ianoşteac Iosif, Lang Daniel, Lascu Amalia Georgeta, Luncan Mircea Cornel, Moisi Ioan, Moisi Ioan Gavril, Munteanu Petru Gheorghe, Pipa Gavril, Pleş Florin, Popovici David Cosmin, Pothora Ioan, Suciu Zoltan, Şvab Viorel, Trif Nicoleta Anca, Vancea Tudorel Daniel şi Zifceac Anna-Maria, în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Judeţean Bihor. Suspendă executarea GCJ nr. 101/12.05.2021 şi HCJ nr. 102/12.05.2021 până la pronunțarea instanţei de fond”.
Centura Aleșdului este într-o fază avansată, la începutul acestei luni Consiliul Județean a emis ordinul de începere a lucrărilor, după ce contractul de peste 74,8 milioane a fost adjudecat de trustul Selina, mai exact firmele Drum Asfalt și Trameco.
La Curtea de Apel mai este pe rol un proces intentat de aceiași cetățeni, pentru suspendarea Hotărârii de Guvern 94/2022 pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii „Varianta ocolitoare a oraşului Aleşd”, cu termen pe finalul acestei luni.
Între timp, vineri 10 iunie, au ieșit și deciziile de expropriere date de CNAIR, după ce a fost în teren un evaluator autorizat. Între bunurile expropriate figurează și două case din Cartierul Obor, una părăsită și una de văioagă, în care locuiește un bătrân. „Domnul Ghilea , unul dintre proprietarii celor două case care vor fi expropiate, va fi preluat de Primăria Aleșd prin serviciile sociale. Trebuie să-l ajutăm cumva, cu o locuintă socială, are peste 86 de ani, nu mai are pe nimeni, iar din banii primiți nu își poate cumpăra nimic. O să ne ocupă să aibă și o masă. Cealaltă casă e părăsită, proprietarul e în București, va primi banii în cont. Lucrările merg mai departe, a fost suspendată doar hotarârea de consiliu județean care acum nu mai are nici un efect din moment ce culoarul de expropiere e hotarât de Guvern”, a declarat pentru Jurnal bihorean primarul Aleșdului, Ioan Todoca.
Trimite articolul
XUnul dintre motivele pentru care lucrările de infrastructură sunt blocate și stagnate cu ani mulți sunt aceste decizii ale unor judecători care prin deciziile lor nelegale și netemeinice date probabil prin influența și bani mai ales la contestațiile unor firme neserioase care își cumpără sentințele pe bani că astfel nu se explică și blochează lucrările de infrastructură, Dacă unii judecători sunt atât de pricepuți ar trebui numiți in comisiile de licitații unde sa studieze ofertele și să se pronunțe acolo nu prin procese amânate și lungite cu lunile sau chiar ani că in final sa de-a soluții netemeinice și nelegale. Judecătorii nu ar trebui sa decidă cu privire la licitații, sau amplasamente nu e treabă lor pentru că nu se pricep la așa ceva.
Observatie: pein BUNUL MERS AL DEMOCRATIEI:,, Pretul teeenurilor creste” dar nu cu forţa de putere.
Unde in lume cand se face o centura o bagi printre case, prin mijlocul cartieruelor? Oriunde intr-o lume normala centura se face la distanta de localitate, pt poluarea fonica si sa se lase loc de dezvoltare pe viitor a localitatii.
Arunci in strada un batran de 86 de ani. Bolojan e un gunoi de om, o rautate , nu are prieteni nu are apropiati, uraste pe tata lumea. Lacrimile ii dau doar cand aude de Iuliu Maniu.
Constituția este călcată în picioare neluând în seamă dreptul de proprietate, care este prioritar. Se invocă interesul public. Interesul cui? Al unora care de fapt urmăresc doar banii. Să pună mâna pe ei cât mai repede, până nu se trezesc și alții cu pretenții.
Proprietarii au dreptate, sunt terenuri virane și nefolosite, pe unde ar putea trece șoseaua. Problema este că acele terenuri aparțin aristocraților zilei, care nu pot fi deranjați în nici un fel. Politică românească…..