„Începând cu data de 1 noiembrie, redevența la apa geotermală este eliminată, în mod oficial, după ce Guvernul a decis joi, 4 octombrie, să renunțe la cota redevenței pentru apa geotermală și pentru apa minerală naturală utilizată pentru consumul populației în stațiunile balneare”, a anunțat deputatul Gheorghe Bogdan, care a făcut demersuri pentru a elimina colapsul în care urmau să intre stațiunile balneare dacă exista redevența în forma cerură inițial în proiectul de lege.
Până acum, cota redevenței pentru apa geotermală și apa minerală naturală era de 5% din valoarea producției și plătită la încheierea licenței sau la eliberarea permisului de exploatare.
„Această măsură reprezintă o victorie a tuturor locuitorilor din zonă, care prin presiunile, semnăturile lor, precum și prin activitatea sa parlamentară, inclusiv printr-o interpelare înregistrată la Camera Deputaților în 12.12.2017 (http://www.cdep.ro/interpel/2017/i2592A.pdf), au reușit să convingă Guvernul României de necesitatea eliminării acestei redevențe.
De asemenea, Guvernul României a stabilit joi o serie de facilități pentru turism, domeniu ce va beneficia de cea mai redusă cotă de TVA dintre toate sectoarele economiei, respectiv 5% atât pentru cazare, cât și pentru serviciile de restaurant, ca și pentru închirierea terenurilor amenajate pentru camping. Acestea vor fi aplicate tot de la 1 noiembrie”, a anunțat parlamentarul.
Toate aceste decizii guvernamentale au fost solicitate de către deputatul Gheorghe Bogdan în corespondența cu Ministerului Economiei, purtată încă din toamna anului trecut, prin care arăta neviabilitatea introducerii redevenței de 1 euro pe 1 mc de apă geotermale.
Pledoaria lui Gheorghe Bogdan
– „În Beiuș, marea majoritate a familiilor ce locuiesc la blocuri și case, instituțiile de învățământ și spitalele folosesc apa geotermală ca agent principal pentru încălzire. Introducerea redevenței de 1 euro pe 1 mc de apă geotermală la sursă ar provoca mari daune atât bugetului local, dar mai ales miilor de locuitori!
– Cetățenii au investit substanțial în sisteme de încălzire bazate pe apa termală, sperând să își amortizeze cheltuielile pe termen lung, însă această taxă poate să dubleze costul încălzirii caselor și apartamentelor din Beiuș, astfel că investițiile se pot transforma în pierderi imense.
– Oamenii din Beiuș au ales să trăiască într-un oraș mai curat, nepoluat de fumul generat de încălzirea cu combustibili solizi, însă această taxă ne va trimite înapoi la anii în care fumul de cărbune și lemn plutea pe deasupra Depresiunii Beiuș… Prin revenirea la vechile surse de încălzire există riscul creșterii numărului cazurilor de îmbolnăviri pulmonare si cardiace.
– Consider că cei care au decis să folosească surse alternative de încălzire, non-poluante, ar trebui susținuți!
– De asemenea, consider că introducerea redevenței sub forma propusă în Anexa 4 art.24 alin. d din proiectul de LEGE pentru reglementarea sistemului de redevenţe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere şi hidrominerale ar sabota turismul balnear românesc, existând riscul falimentului stațiunilor de renume din vestul țării și nu numai, precum Băile Felix și Băile 1 Mai, ce și-au creat reputația datorită efectului curativ al apelor geotermale”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!