[eadvert]
UPDATE 14:35
Judecătoria Oradea a admis, în același dosar, o cerere de sesizare a Curţii Constituționale, formulată de Victor Micula. Astfel, instanța de contencios constituțional va trebui să verifice dacă prevederile articolului 341 alin. 1 din Codul de procedură penală (soluționarea plângerii de către judecătorul de cameră preliminară) sunt în concordanță cu Legea Fundamentală.
Știre inițială
Pedeapsa a rezultat în urma contopirii a două condamnări: una de un an și trei luni de detenție pentru incidentul din 3 martie 2019, când Micula jr. a fost acuzat că a tras cu o armă pe centura Oradei și alta de un an și șapte luni de închisoare pentru achiziționarea fără drept a mai multor arme.
„Condamnă pe inculpatul M.V. (Micula Victor – n.red.) la pedeapsa de 1 an și 3 luni închisoare pentru comiterea infracțiunii de nerespectarea regimului armelor şi al munițiilor (…) (infracțiunea din 03.03.2019). Condamnă pe inculpatul M.V. la pedeapsa de 1 an și 7 luni închisoare pentru comiterea infracțiunii de nerespectarea regimului armelor şi al munițiilor în formă continuată (…) (9 acte materiale). Aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 1 an și 7 luni închisoare, la care se adaugă un spor fix și obligatoriu de 1/3 din totalul celeilalte pedepse, respectiv 5 luni închisoare, rezultând o pedeapsă finală de 2 ani închisoare cu executare în regim de detenție”, se arată în sentința Judecătoriei Oradea.
În plus, lui Victor Micula i-au fost interzise mai multe drepturi, printre care cel de a fi ales în funcții publice ori de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, pe o perioadă de 3 ani calculată de la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii.
Instanța a mai dispus confiscarea a cinci arme, 34 de cartușe, a două dispozitive de reglare a armelor și a unei panoplii din lemn de la Victor Micula și l-a obligat pe acesta să plătească 65.000 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Sentința Judecătoriei Oradea poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Cursă de mașini pe centura Oradei
Potrivit rechizitoriului Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, ancheta a început în primăvara anului 2019, după ce pe Instagram, pe contul „GajuKyd” a apărut un clip video cu Victor Micula participând, alături de alți tineri, la o cursă ilegală de maşini pe străzile din Oradea, cu drifturi prin intersecţii. În clipul realizat pe 3 martie 2019 apare Micula jr. care trăgea cu o armă de asalt, pe un pod.
Ulterior, când polițiștii au anunțat începerea unei anchete, tânărul a susținut că arma în cauză ar fi fost o replică, de tip airsoft, şi a predat-o Poliţiei.
Anchetatorii au aflat că replica a fost cumpărată a doua zi după incident și că, de fapt, arma cu care ar fi tras Micula jr. era una letală, de tip UM Sadu (WUM), calibrul 7,62, luată de la un amic vânător. Unul dintre martori, Vasile Iulian Manea, care ar fi susținut varianta folosirii unei arme de tip airsoft, a fost acuzat de mărturie mincinoasă.
Procurorii au mai susținut că, pe 4 martie 2019, Micula jr. a fost contactat de către Sergiu Gabriel Hava, „care l-a informat că deține informații exacte despre efectuarea unor percheziții la domiciliul acestuia. (…) Obiectul efectuării perchezițiilor este găsirea unor arme de foc sau a muniției aferente, deținute de acesta în mod ilegal la domiciliu.”
Conform anchetatorilor, Victor Micula le-ar fi cerut unor prieteni să-l ajute să ascundă în alte locuri armele, muniția și trofeele de vânătoare pe care le avea acasă, așa că la percheziția admisă de instanță pe 5 martie 2019 nu a fost găsit nimic.
Arme de vânătoare și sute de cartușe ar fi fost deținute fără drept
Procurorii mai susțineau că din 30 aprilie 2019 până la finalul lunii mai a aceluiași an, Micula jr. ar fi cumpărat aproximativ 800 de cartușe și nouă arme de vânătoare. Pentru că el nu avea dreptul de a deține arme și muniție, în registrul de muniție al magazinului ar fi semnat în fals Sergiu Gabriel Hava, care avea permis și care ar fi susținut că achiziționa armamentul pentru el.
O altă acuzație adusă lui Micula jr. a fost că, pe 2 mai 2019, „a deţinut o armă letală de vânătoare, cu care s-a deplasat la magazinul de arme (…), purtând-o pe umăr, fără a fi depozitată în husă sau în cutie pentru armă, pentru a-i fi montată o lunetă, fără a avea drept să deţină, să poarte, să folosească sau să efectueze orice operaţiuni cu arme letale sau muniţie pentru arme letale”.
O parte din armele de vânătoare și cartușe au fost găsite la percheziția făcută de polițiștii DGA, în luna iunie, la casa din Oradea a familiei Micula, aflată pe Strada Colinelor.
Anchetatorii au mai avut informații că la finalul anului 2018, Victor Micula ar fi avut o carabină pe care ar fi ținut-o într-o mașină de teren.
31 de acuzații pentru Victor Micula
Dosarul a ajuns pe masa judecătorilor orădeni în aprilie 2021, iar mai bine de un an, până în noiembrie 2022 s-a aflat în procedura de cameră preliminară. Judecata efectivă a început în februarie 2023, iar de atunci au fost programate 21 de termene, ultimele șapte în acest an.
În urma investigațiilor, Victor Micula a fost trimis în judecată pentru nu mai puțin de 31 de acuzații, dintre care 18 infracţiuni de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor şi 13 infracţiuni de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.
La termenul din 26 ianuarie, instanța a decis ca toate cele 18 infracțiuni de nerespectare a regimului armelor și munițiilor să fie comasate în trei infracțiuni, dintre care una pentru incidentul de pe centura Oradei, din seara de 3 martie 2019, a doua ce privea nouă achiziții de arme, fără drept, de la un magazin și a treia referitoare la presupusa deținere, în 2018, a unei carabine.
În cazul acestei din urmă infracțiuni, Victor Micula a fost achitat, pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală. Pentru același motiv, a fost achitat pentru cele 13 infracțiuni de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, contopite într-una singură, în formă continuată.
Sergiu Gabriel Hava a fost judecat pentru mai multe acuzații care se referă la fals în înscrisuri sub semnătură privată și la complicitate la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Pentru infracțiunile de fals, acesta a fost achitat, pentru că faptele nu sunt prevăzute de legea penală. În schimb, pentru complicitate la nerespectarea regimului armelor (șapte acte materiale), Hava a fost condamnat la un an și trei luni de închisoare cu suspendare pe un termen de supraveghere de doi ani și obligat să achite cheltuieli judiciare de 25.000 de lei.
Un alt inculpat, Bogdan Cristian Matei, acuzat de complicitate la infracţiunea de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, a fost condamnat cu suspendare la un an de închisoare, fiind achitat pentru favorizarea infractorului. La rândul său, Vasile Manea Iulian, acuzat de mărturie mincinoasă, a primit o condamnare de 10 luni de închisoare cu suspendare.
Trimite articolul
XCe-i cu sentința asta ? Păi nu erau magistrații şi polițaii din Bihor pe statele de plată ale familiei Micula ?
Bravo Justiție! Mai este speranța!!!
-
…cu o condamnare pe 2 ani pentru că deții ilegal arme si tragi prin oraș cu ele , asta consideri pedeapsă și că mai sunt speranțe !!!??? Câteva luni și fapta se va prescrie ! Dar că a umblat în hainele poliției și s-a uitat în baza de date a poliției nu mai contează ???
Face asta puscarie cand o zbura porcul
-
Mai repede decat crezi va zbura porcul, si poate si acest ratan pe geamul elicopterului.
La recurs va primi cu suspendare, sau pana se termina recursul in 7 ani se va prescrie fapta
Pai unu ce a furat fier vechi a luat 15 ani cu executare ! Jegul asta sa imbracat in uniformă poliției a avut acces la datele cetățenilor etc samd
Facă făceam meniul asta a doua zi nu mai vedem soarele pe veci numai din celula,.La uni se poate la alții nu,,și pt.judecata asta iau salariu uriaș + pensie cu multe zerouri,,No comment
Sper să nu fie praf in ochi si sa ii tranteasca o suspendare pe final!
Mai sper că nu credeti ca toti militisti se bucură de sentinta asta!!
Am avut ocazia sa ai cunosc pe cei vizați în acest dosar, nici pe departe nu sunt niște persoana de proasta calitate, ci din contra . Păcat sa le patezi viitoru cu niște dosare făcute la comanda și în același timp violatori pedofili sunt omagiați
-
…dacă au fost participanți la aceste ,,evenimente,, atunci din păcate sunt niște persoane de proastă calitate ! Păcat ar fi să nu le faci dosar acum și să ajungă și ei niște pedofili omagiați !!!
-
Propun sa le facem o statuie in centrul civic !
-
Nu le dati idei! Atat asteapta firmele de casa.
-
-
Dupa cum scrii, nici tu nu esti o persoana de proasta calitate, doar analfabet si prost. Esti Ionica sau Vio Micula? Cam asa stiu si ei sa scrie
Îl doare un cot pe victoraș, el trăiește pe spinarea tatălui său , că nu e in stare de nimic, decât de prostii, și fapte reprobabilemergea la poliție că la el acasă,
Sincer n-am nicio mare bucurie, singura mea asteptare era ca acest tanar sa fie om printre oameni, fara excentricitati, abuzuri si alte “iesiri in decor”, ca pana la urma intr-o zi va trebui sa munceasca sa tina firmele tatalui.
-
Oare cum rezista ciuriburi cu atata otrava vanduta cetatenilor ? Crezi ca Micula va fi nume ce va dainui peste veacuri ? Sunt si astia doar niste ghertoi ardeleni imbogatiti.
iara is la colectat taxe si impozite . depe marii hafaceriti/pisnitaro jmejcheri romales , stilul cu datul e clasic , posibil ca au suparat la centru niste rechini mai mari ca ei , daca no fi vro orca papatoare de rechini, si la mai mare ! speram sa-i ia pe toti loanerii din bihor la mestecat pana o sa dea salarii ca in vest pe aceiasi munca.