După ce a citit recent în Jurnal bihorean că bucăţi din Hotelul Parc s-au desprins şi au căzut pe Corso, Mihaela Leuca a retrăit clipele de coşmar din 2007. Atunci femeia se afla pe Republicii, când o cărămidă s-a desprins din Hotel Parc şi i-a provocat un politraumatism. Conform actului întocmit de medicul legist Volsitz Paul victima prezenta la internare: cefalee difuză, ameţeli, vertij, criză de pierdere de cunoştinţă, dureri cervicale, parestezii ale membrelor inferioare.
Mihaela Leuca i-a contactat atunci printr-un avocat pe toţi cei care deţin acţiuni la Hotel Parc încurajată şi de faptul că viceprimarul Rozalia Biro declara atunci în J.b. că, dacă va solicita daune, victima va primi de la fiecare acţionar despăgubiri în funcţie de cota parte pe care o deţin în imobil. Primăria Oradea deţine aproximativ 19% din acţiuni în imobilul care este clădire de patrimoniu. Acţionar majoritar este Hotel Parc cu 58,66 % din acţiuni. Firma a cerut însă intrarea în faliment. Termen: luna noiembrie. Până atunci însă acţionarii în imobilul care găzduieşte hotelul sunt convocaţi joi la Inspecţia în Construcţii.
Hotel Parc spre faliment
Termenul până la care firma trebuia să-şi afişeze creditorii la instanţa de judecată a expirat.
Oradea. În imobilul de patrimoniu care găzduieşte Hotel Parc există mai mulţi acţionari: Hotel Parc- 58,66% acţiuni, Primăria Oradea, 19, 03 %, SC Turism Iris- 4,4%, SC Element SRL- 4,11 şi două persoane fizice care deţin 11,6, respectiv 1,75 din acţiuni. După ce o cărămidă desprinsă din Hotel Parc a căzut în 2007 în capul unei femei, principalul acţionar Armand Borşi, care deţine Hotel Parc, susţinea că tocmai din această cauză, a numărului mare de acţionari, clădirea se dărâmă. Dar şi fiindcă sunt necesare numeroase avize pentru a renova clădirea de patrimoniu.
Acum, Armand Borşi nu mai răspunde la telefon. Pe site-ul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, Hotel Parc figurează ca poseser al unei cereri pentru deschiderea procedurii de insolvenţă. Firma însărcinată cu aceasta este RVA Oradea Insolvency. Ba mai mult, la Hotel Parc a fost deschisă şi procedura falimentului, termenul stabilit pentru judecarea dosarului fiind noiembrie 2010.
Măsuri
După accidentul produs în vara lui 2007, victimă fiind Mihaela Leuce, Inspectoratul de Stat în Construcţii a dispus luarea unor măsuri de prevenţie pe termen scurt şi lung printre care instalarea unor schele menite să protejeze trecătorii de accidente. În aprilie 2009, ca urmare a unor datorii de 111.798,10 lei pe care Hotel Parc le avea faţă de Adeplast, firma care a instalat schelele, aceasta din urmă şi-a retras echipamentele de pe Corso. Deşi Primăria Oradea a plătit prin Administraţia Imobiliară cota de 8.400 lei către Adeplast şi nu avea nici o vină că firma a demontat schelele, pentru a evita potenţialele accidente, tot Primăria a promis că va instala schele şi plase de protecţie. Conform unor surse din cadrul AIO, ultimul studiu tehnic al Hotelului Parc datează din 1998.
Şi acesta este expirat, valabilitatea unui astfel de studiu fiind de doi ani. La cererea Inspectoratului de Stat în Construcţii, joi, la sediul instituţiei, ar urma să aibă loc o întâlnire a acţionarilor pentru a evalua stadiul măsurilor dispuse de inspectori pentru evitarea accidentelor cauzate de starea avansată de degradare a imobilului. În această situaţie, în care Hotel Parc intră în faliment, şansele victimei de a primi despăgubiri scad, chiar dacă într-un proces civil, Mihaela Leuce ar avea toate şansele să primească daune. De altfel, ca şi după accident, viceprimarul Rozalia Biro spune în continuare că victima este îndreptăţită să-şi ceară drepturile. Cu atât mai mult cu cât a rămas cu sechele.
Veronica Bursaşiu
Clădirea Hotelului Parc, în plasă
Amenzi pentru „faţade căzătoare”
Citiți principiile noastre de moderare aici!