Canale şi toalete defulate, apă intrând încet dar sigur, vreme de ore în şir, pe gurile de scurgere, prin rosturile dalelor de faianţă, de peste tot, cu debit susţinut. Cu această situaţie s-a confruntat personalul unui salon de cosmetică de pe strada Episcop Mihai Pavel joia trecută, de după-amiază până seara târziu.
„După-amiază m-au anunat colegele de jos că intră apă agresiv, nu doar din ţevi ci şi pe lângă ţevi. S-a inflitrat şi în pereţi”, ne-a povestit Pap Erika, proprietara salonului.
Femeia spune că până spre ora zece seara, tot personalul, adică opt persoane plus prietenii, fraţii, cunoştinţele şi soţii angajatelor au lucrat la scos apă cu găleţi, cu oale, cu ce au găsit la îndemână.
„Am dat o sută şi o mie de telefoane la pompieri, la Compania de Apă, la Selina, firma care lucrează pe stradă. Bineînţeles că în asemenea momente nimeni nu răspunde sau ni se spune că aşa e peste tot şi să ne aşteptăm rândul. La un moment dat a venit o maşină cu vidanjă de la CAO. A scos 50.000 de litri din reţea pentru că toată apa asta intra încet la noi. Dacă nu vedeau, probabil că toată apa asta intra încet la noi şi pânp dimineaţă se umplea subsolul”, relatează Pap.
Soluţie de urgenţă
A doua zi, o delegaţie a Companiei de Apă şi a Selina s-a deplasat la faţa locului şi a convenit pentru o soluţie rapidă. „S-a trecut la înlocuirea unei porţiuni de ţeavă aflată sub fundaţia clădirii şi s-a montat o clapetă antirefulare. Există una în curte şi acum s-a montat una şi la limita de proprietate. Bucata de ţeavă de sub casă era veche şi e posibil că aceea a cedat. Ce ne-a stat în putinţă, noi am făcut”, ne-a declatat Tripa Renata, purtător de cuvânt al Companiei de Apă.
Probleme de reţea?
Proprietara salonului apreciază că soluţia e doar una temporară şi stă cu frica-n sân cu gândul la viitoare ploi sau lucrări de pe stradă. „Mă gândesc că la noi e punctul cel mai jos din reţea, dintre toate străzile. Şi atunci la noi se drenează toată apa. Calvarul a început acum un an şi ceva. Problema o avem cam de un an şi ceva dar s-a agravat foarte mult de când a început lucrarea pe Episcop Mihai Pavel. Problema nu începe la noi, aici se termină. Din câte ştiu, reţeaua de pe strada Jean Calvin e colmatată, funcţionează la 20% din capacitate. Pe Maniu, reţeaua nouă a fost montată mai sus decât era. Canalizarea acestei casei a rezistat 110 ani şi a funcţionat foarte bine şi acum nu mai funcţionează. De ce a funcţionat atâta vreme şi acuma nu? Dacă nu ar fi fost o pivniţă uscată nu m-aș fi hazardat, cineva să răspundă pentru lucrările anapoda făcute”, cere Pap Andrea.
Până să îşi vadă pretenţia îndeplinită, trebuie să se adapteze la mobila umflată, la mirosul neplăcut şi la tapetul care se cojeşte de de pe pereţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!