Prezent în emisiunea „Direct în subiect”, cu Călin Corpaş, transmisă LiVE de portalul Bihon.ro, Florin Birta a susţinut că filosofia Primăriei este ca parcările de domiciliu să fie lăsate la liber. Dar decizia aparţine asociaţiilor de proprietari, subliniază Birta.
„Sunt în jur de 80.000 de maşini înmatriculate în Oradea. Este imposibil să asiguri 80.000 de locuri de parcare, mai ales între blocuri. Încercăm să împăcăm pe toată lumea, să creăm locuri de parcare, dar să nu deranjăm foarte mult spaţiul verde. Este decizia asociaţiei de proprietari, dacă prezervă locurile de parcare la domiciliu sau dacă le lasă la liber. Fiind insuficiente, nu toţi cei care doresc ajung să îşi rezerve loc de parcare. De aceea, sfatul nostru este ca acolo unde numărul de maşini este mult mai mare decât numărul locurilor de parcare, să nu fie prezervate locurile de parcare, ci să fie lăsate la liber. Unde sunt suficiente locuri, sigur că se pot prezerva, dar regula este de a se lăsa locurile la liber. Însă repet, este decizia asociaţiilor de proprietari. Ei hotărăsc dacă doresc să prezerve sau nu, şi doar notifică Primăria în acest sens”, afirmă noul viceprimar Florin Birta, până de curând preşedinte al CSM Oradea.
Şefii asociaţilor, ca primarii
O problemă sesizată de un telespectator al emisiunii „Direct în subiect” a constat în programarea procedurii de repartizare a locurilor de parcare la ore neadecvate, precum 14:30, când doritorii de parcări nu sunt la domiciliu. Şi aici, viceprimarul Birta i-a indicat pe membrii asociaţiilor de proprietari ca fiind cei ce pot să-şi rezolve problemele, inclusiv prin schimbarea preşedintelui asociaţiei de proprietari, dacă este cazul.
„Preşedintele asociaţiei de proprietari este ca un primar al blocului, puteţi să îl schimbaţi. Membrii asociaţiei pot hotărî acest lucru. Problema că este că atunci când o dată pe an sau la şase luni sunt adunările generale, nu sunt interesaţi. Se întâmplă ca şi la alegerile generale, când participăm doar în procent de 30 – 40%. Dacă nu participi la adunările generale, nu ai cum să schimbi preşedintele asociaţiei”, este mesajul transmis orădenilor de către Florn Birta.
Problema calităţii lucrărilor
Birta a arătat că principalul obiectiv pe care-l are ca viceprimar coordonator al Direcţiei Tehnice şi a Administraţiei Domeniului Public (ADP) este îmbunătăţirea calităţii lucrărilor din oraş. Viceprimarul recunoaşte că Primăria are o problemă în a urmări modul în care executanţii lucrărilor – firmele constructoare – fac lucrări la calitatea impusă, teoretic. Direcţia Tehnică are insuficienţi angajaţi care să poată asigura un control eficace, admite Birta. Iar faptul că lucrările sunt supervizate de firme ce asigură dirigenţia de şantier nu oferă în niciun caz garanţii…
Exemple elocvente privind calitatea îndoielnică a lucrărilor sunt cele din subteran. Pe multe străzi din Oradea, inclusiv străzi centrale şi bulevarde, în mod inadecvat apele pluviale sunt preluate de reţeaua de canalizare situată imediat sub carosabil, în loc să fie preluate de reţeaua subterană de preluare a apelor pluviale, de o capacitate de absorbţie mult mai mare şi situată la câţiva metri adâncime. Urmarea: cum canalizarea este prevăzută să la un debit maximal, acesta nu poate absorbi apele pluviale, în cazul furtunilor sau a ploilor torenţiale, astfel încât apele pluviale refulează imediat prin cămine, inundând străzile şi subsolul clădirilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!