Cei trei sunt acuzați că au transmis documente cu informații nereale pentru a obține fonduri nerambursabile guvernamentale și europene de peste 1 milion de euro. Alături de cei trei este cercetat și administratorul unei firme comerciale, acesta fiind acuzat participație improprie la fals intelectual, în formă continuată și participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false, incomplete sau inexacte, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.
Fostul director APM Bihor, actual viceprimar de Beiuș, Ovidiu Dăescu este acuzat de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false, incomplete sau inexacte, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și obținere ilegală de fonduri, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.
Asupra funcționarului public Szodoray Paradi Farkas plenează acuzațiile de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false, incomplete sau inexacte, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, obținere ilegală de fonduri, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și fals intelectual, în formă continuată.
„Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, reprezentată de inculpatul Dăescu Ovidiu Constantin, a încheiat un acord de finanțare cu fonduri europene având ca obiect proiectul intitulat «Conservarea liliecilor în Pădurea Craiului, Bihor și Munții Trascău».
În acest context, în perioada 2010 – 2013, inculpații Dăescu Ovidiu Constantin, Szodoray- Paradi Farkas și Sim Cornelia, director, respectiv angajați la Agenția pentru Protecția mediului Bihor, ar fi întocmit, semnat și înaintat Comisiei Europene și Agenției Naționale pentru Protecția Mediului mai multe documente (cereri, adrese, state de plată estimative, necesar de credite bugetare, etc.) ce conțineau date nereale. Aceste date se refereau la situația angajaților în proiect, societatea care ar fi executat lucrările de închidere a peșterilor și utilizarea unui autovehicul achiziționat din fonduri nerambursabile (în realitate, autovehiculul mai sus menționat a fost utilizat de inculpatul Dăescu Ovidiu Constantin în interes personal).
O parte din documentele respective ar fi fost semnate și de celălalt inculpat, reprezentant al unei societăți comerciale, în calitate de executant al proiectului, deși, acesta ar fi ascuns faptul că, în realitate, lucrările ar fi fost executate de o societate subcontractantă, iar în cazul a trei peșteri, Tășad, Fânațe și Țiclului, s-ar fi schimbat soluția tehnică convenită de părțile contractante (grilajele de închidere ale acestor peșteri nefiind umplute cu beton).
Prin aceste demersuri, beneficiarul fondurilor nerambursabile ar fi intrat, pe nedrept, în posesia sumelor de 2.919.498 lei și 497.576 euro (2.133.003 lei).
În cauză, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a comunicat faptul că, solicită obligarea inculpaților la acoperirea prejudiciului, urmând să precizeze cuantumul exact al acestuia până la terminarea cercetării judecătorești”, se precizează în rechizitoriul DNA.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a comunicat faptul că, solicită obligarea inculpaților la acoperirea prejudiciului, urmând să precizeze cuantumul exact al acestuia până la terminarea cercetării judecătorești.
În cauză a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților. De asemenea, aceeași măsură a fost dispusă și asupra conturilor bancare pe care le dețin cei patru inculpați. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Trimite articolul
XDaescu Ovidiu? Im Sfarsit este un om incredibil de flamand care trece peste orice si oricine pt a atinge scopul.
Felicitari Ovidiu. Distractie placuta
De la PSD si ALDE. Sunt nevionvatii. Ei nu fura. Daca erau de la restu da…clar. Dar asa nu.
In marea masina de spalat din (in) justitiei din romanica,vor iesii basma curata ! Precum,blaga,igas,popa,udrea si multi altii…………
se fura in tara asta de parca am fi tara de hoti, dar ce e mai grav e ca aceste furturi sunt planificate prin numirile hotilor si talharilor in functii publice de decizie si conducere, ori talharii si hotii nu ar avea ce cauta in acele functii.
Cu un rahat mai puțin! Aferim DNA! Broavo!
Un kkt cu ochi!
De mult trebuia ascuns ipochimenul acesta!
La pușcărie porcilor