“Vom fi obligați să recurgem la o reorganizare a Consiliului Județean și a instituțiilor subordonate”, spune Traian Bodea, plecând de la premisa conform căreia administrația județeană va avea mai puțini bani la dispoziție, în 2020. Izolat în alianța cu UDMR și PSD de la Consiliul Județean, Bodea revine cu o temă pe care a mai adus-o în fața opiniei publice, fără rezultate palpabile: restructurarea administrației județene.
Bodea spune că Executivul Consiliului Județean ar putea funcționa foarte bine și fără 20% dintre angajații prevăzuți astăzi în schema aparatului propriu.
„Cred că și la organigrama proprie a CJ putem opera modificări. Putem uni birouri între ele, ca să eficientizăm cât mai mult cheltuielile pe 2020. Administrațiile Seremi, Kiss, Popa – toate au adăugat personal. Nimeni nu a tăiat. Toți au venit cu câte un serviciu în plus. Cred că ar fi nevoie de o curățenie, pentru că avem o organigramă stufoasă”, declară Bodea, care se gândește încă dacă va candida pentru un nou mandat în Consiliul Județean.
Contopirea “sateliților”
Acesta crede că bihorenii nu ar simți nicio diferență dacă administrația județeană s-ar dispensa măcar de șase structuri din subordinea Consiliului Județean. Bodea cere ca DDIP și DSC, două direcții cu același obiect de activitate – finanțarea proiectelor ONG-urilor și a persoanelor private – să fie contopite. De asemenea, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, condus de Mircea Jacan, “ar trebui să îl ducem la Școala de Arte «Francisc Hubic», să nu fie cu personalitate juridică”, dorește vicele.
Același Bodea, despre revistele de cultură: “Cele două reviste, Familia și Varad, pot funcționa fără personalitate juridică și pot fi la Biblioteca Județeană”.
Plecând de la premisa că sistemul de stat din România colectează bani, prin taxe și impozite, dar cheltuie resursele în mod contraproductiv, Bodea propune contopirea acelor structuri ce se ocupă cu promovarea turistică: Agenția de Management a Destinației, Centrul Național pentru Promovare Turistică și Euroregiunea Bihor – Hajdu Bihar. “Ar trebui să îi lăsăm să plece în privat pe cei care nu se motivează să fie în sistemul public. Prin PNDL, s-au finanțat proiecte inclusiv în sate pe jumătate părăsite, în timp ce nu avem autostrăzi și infrastructură mare. Am fărâmițat bugetul, în loc să facem infrastructură mare. Fondul locativ aflat în creștere este datorat migrării din mediul rural în mediul urban. Și atunci de ce nu investim în localitățile mari?”.
Problema angajaților politic
Bodea cere concedierea angajaților ce taie frunze la câini, la CJ, indiferent de partidul care i-a adus în structura județeană:
“Să facem reduceri, indiferent că au venit pe galben, roșu, verde sau portocaliu. Azi am discutat cu dl Pásztor. A spus că susține, că trebuie să facem o reformă. Câte persoane ar trebui date afară? Fără 20% putem funcționa. Dar nu e obligatoriu. Avem și posturi neocupate, pe care le putem desființa. Să vedem cum o lucrăm, ca organigrama să fie una mai suplă”.
Spune că el va lucra pentru a creiona restructurarea CJ până în luna martie, însă doar președintele Pásztor o va putea propune votului consilierilor județeni, în plen.
Pe contrasens cu Mang
Bodea a promis, în acest mandat, realizarea unei parcări supraetajate, lângă pârtia de la Vârtop. Însă spune că nu a fost susținut de președinte și de celălalt vicepreședinte, Ioan Mang (PSD). În schimb, se face la Nucet un bazin de înot care nu va avea o mare adresabilitate în zonă și va fi greu de întreținut de Primăria Nucet.
“Mi-aș fi dorit ca prima dată să fi fost realizată parcarea, abia apoi bazinul. Mii de schiori vin în weekend, la Vârtop. Am insistat, dar nu am avut susținere”, dezvăluie Traian Bodea.
În schimb, nu susține sala de spectacole propusă de vicepreședintele Mang pe strada Universității, lângă ITM. „Nu sunt de acord cu acel proiect. Avem vechea sală a sporturilor, casa de cultură, va fi și noua sală. Mai bine am face un centru expozițional, deoarece ar fi pe altă nișă. Putem face altceva, ca să dăm direcții de dezvoltare în anumite zone din județ, cum e Valea Crișului”, susține Bodea.
CJ pierde bani de la stat
Pentru a-și consolida puterea, Guvernul a “confiscat” de la consiliile județene cote importante din încasările TVA, reducând de la 170 la 69 de milioane de lei aceste încasări, pentru bugetul județean, indică datele oferite de vicele Bodea. La fel, scade procentul pe care acestea îl încasează din colectarea impozitului pe venitul global, tradus în peste 26 de milioane de lei – pierdere pentru CJ Bihor. Cele două diminuări la capitolul venituri nu sunt compensate în totalitate de participarea Guvernului la finanțarea teatrelor și a Filarmonicii din Oradea, chit că veniturile extra pe acest segment sunt estimate până la 20 de milioane de lei, în funcție de dispoziția Ministerului de Finanțe.
Vor crește, în schimb, cheltuielile cu personalul DGASPC Bihor, acestora crescându-le salariile, potrivit legii. Urmarea, vor crește cheltuielile de la 67 la 90 de milioane de lei. La fel se întâmplă și în privința cheltuielilor la instituțiile de cultură, de la 37 la 45 de milioane de lei.
Trimite articolul
XNu 20, ci cel putin 50. De unde ati crezut ca vor fi bani pentru salarii de 5000-15000? Din impozitele sclavilor din mediul privat cu salarii de 1500 ron? Hahaha
60% freacă menta pe bani mulți acolo la Consiliu.
La primaria din Berlin sunt 207 de angajați, totul e digitalizat.
Ar trebui și la primaria Oradea făcute ceva restructurări.
-
Repeti obsesiv aceasta minciuna. 207 angajati sunt probabil cabinetul primarului. Administratia locala berlineza (sunt multe descentralizate, care la noi tin de cea centrala, cum ar fi pompierii si penitenciarele)are peste 113.000 de angajati, din care peste 20.000 de functionari, altii decat administratia financiara. “More than 113,000 employees work in Berlin’s administration and keep the city running, including 16,500 police officers, 5,300 firefighters, 20,500 general administrative staff, 28,400 teachers, 8,100 prison officers, 6,200 tax administration officials, and 485 staff in the medical service. They are all part of a complex system and ensure Berlin’s success as a capital.” Sursa este pagina de web a primariei, “Haupstadt machen”
-
Da, corect.. 207 de angajați la primarie, adică… cum ar veni… în cabinetul primarului.
Nu pompieri și ceilalți trepăduși enumerați de tine… aia la noi e o armata întreaga..-
nu inteleg legatura cu primaria, este vorba de consiliul judetean, ce are scula cu prefectura, domnul popey si berlinul
-
-
in procentul respectiv se include si tripleta incompetenta pastor-mang-bodea?
odata concediati respectivi se rezolva toate problemele
A intrat si el in campanie electorala. Ce era daca isi dadea seama acum 3 ani de aceste probleme, iar daca nu era sustinut sa iasa din coalitie? A avut 2 voturi importante acolo de spus, putea sa realizeze multe, nu cu UDMR – PSD realiza cu PNL. Acum ca se scufunda corabia, hop apare si el cu ce ar trebui facut…
Dupa ce si a pus firma pe butuci si nu si-a platit angajatii acum oferă consultanta cum sa fie condus județul…
-
Își bate joc de oamenii lui de la firma, doar cu reclamații pe la ITM îți recuperezi banii. Sunt pățit.