Circa 2 milioane de lei economisește într-o lună Consiliul Județean, prin trimiterea celor 519 de persoane în șomaj tehnic, reprezentând 55% din personalul instituțiilor aflate în subordine, îndeobște instituții de cultură.
Nimeni nu s-a atins însă de șefimea instituțiilor respective, chit că salariile nete ale directorilor și managerilor variază între 5.000 și 10.000 de lei, indiferent că vorbim despre teatre, Filarmonică sau Muzeu. Chiar dacă, în chip evident, și activitatea în aceste instituții s-a suspendat, pe fond epidemiologic. Nimeni din conducerea Consiliului Județean nu s-a gândit să taie din salariile directorilor, în ciuda faptului că veniturile la bugetul județean s-au diminuat considerabil, în ultimele două luni.
„Discuția a fost să rămână cineva ca să semneze documentele”, ne-a transmis purtătorul de cuvânt Adrian Simon.
„Trebuia să-i lași să funcționeze”
Așa cum se întâmplă de obicei în România, iată că măsurile au fost duse doar până la jumătate. Iar Traian Bodea nu crede că șomajul tehnic reprezintă o soluție. Ba dimpotrivă, Bodea crede că această măsură reprezintă mai degrabă întrarea într-un cerc vicios.
„Oricum, acest șomaj tehnic este suportat tot de la bugetul de stat. Și noi suntem finanțați tot de la veniturile fiscului. E un cerc vicios. Șomajul tehnic nu era o soluție, nici măcar la privat. Soluția era sa îi lași pe toți să funcționeze și să își ia măsuri de protecție. Gândiți-vă la turismul românesc”, spune Bodea. „Câștigul real ar fi să se dea drumul cât mai repede la activitățile private, ca să nu mai fie create noi probleme, ci găsite soluții. În 2008, greșeala crizei a fost provocată de tăierea salariilor”, crede acesta.
Din postura sa de bugetar provenit din mediul privat, Traian Bodea crede că în România ar trebui pus accentul mai degrabă pe eficiența la locul de muncă. Și obligatoriu, s-ar cere diminuarea numărului de bugetari. „Eu mi-aș fi dorit mai repede reducerea numărului de personal din structuri, decât să ne ținem de artificii. Dacă se dorea, se puteau uni inclusiv cele două teatre”, e de părere vicele Bodea.
Acesta nu este de acord nici cu măsura prelungirii stării de urgență, considerând că aceasta ar fi trebuit închisă în cursul lunii aprilie. „Vom lovi și mai tare economia și nu vom avea nicio izbândă cu Covid-19. Cred că 25-30% din populație poate că a avut virusul și s-a tratat acasă. Sistemul economic românesc este fragil și nu suportă o presiune așa de mare, încât să nu lași sectorul privat să se miște. Avem o economie subțire și trebuie dat drumul și la investițiile mari”, este de părere vicepreședintele Consiliului Județean, trecut de la ALDE la Pro România. Și, paradoxal, nemulțumit că foștii colegi din ALDE l-au exclus din partid…
Invitat să doneze din salariu
În ceea ce privește diminuarea salariilor demnitarilor, inclusiv cele ale șefilor de la Consiliul Județean, Bodea recunoaște că nu s-au purtat discuții serioase în acest sens. „Nu s-a ajuns la o discuție finală. Nu a făcut nimeni nimic, nici cu pensiile speciale. Nu există o solidaritate a sectorului public față de sectorul privat. Mi se pare pertinent să se facă de la nivel național, să fie o măsură unitară”, afirmă bugetarul antreprenor Traian Bodea.
În acest context, dacă tot nu și-au pus serios problema reajustării salariilor la CJ, jurnalistul JB & BIHON l-a provocat pe vicepreședintele Traian Bodea să doneze din salariul său (11.011 lei/lună/net) de la Consiliul Județean către o cauză nobilă. Așa cum este proiectul „Aripi de înger” – așezământul pe care Asociația Filantropia îl construiește din donații, în Parohia Ortodoxă din Oșorhei, pentru copiii instituționalizați în Centrul de Plasament nr. 2 Oradea. Cu atât mai mult cu cât Bodea coordonează activitatea Protecției Copilului – DGASPC Bihor, la nivelul Consiliului Județean. Traian Bodea a promis că va lua în considerare sugestia, la modul serios. Rămâne de văzut.
Trimite articolul
XȘi cu pensiile speciale cum stă treaba????