Pentru „moartea prin epuizare” a Ralucăi Stroescu (21 ani) şi a Ramonei Câciu, firmele angajator Ernest & Young respectiv Ipsos Interactive Services au fost amendate drastic de către ITM Bucureşti. Totodată, inspectoratele teritoriale de muncă din ţară au derulat controale tematice pentru ca munca excesivă să nu mai curme vieţi.
Dar iată că ITM Bihor se confruntă cu un nou caz în care o viaţă ar putea fi preţul excesului de zel al unui maistru. Astfel, orădeanca Felicia T. (21 ani) a reclamat la ITM Bihor faptul că a pierdut o sarcină, în timp ce se afla la bandă, la o fabrică de încălţăminte, cu sediul pe strada Corneliu Baba din Oradea. Primele rezultate ale controlului ITM pe probleme de relaţii de muncă respectiv de securitate şi sănătate în muncă ar putea fi comunicate azi. În reclamaţia înregistrată la ITM, orădeanca arată că deşi a anunţat că sângerează, maistrul nu ar fi lăsat-o să meargă la urgenţă fiindcă nu era cine să o înlocuiască „la bandă”. Cât priveşte colegele care nu îi susţin afirmaţiile, Felicia crede că acestea nu vor să-şi piardă serviciul. „Eram cu sânge pe picioare când contabila a sunat ambulanţa, la două ore după ce am rugat maistrul să cheme un taxi că mi-e rău şi sângerez”, s-a plâns Felicia.
Tânăra care a suferit vinerea trecută o pierde spontană de sarcină ar trebui să revină azi la locul de muncă, după cinci zile de concediu medical. Felicia recunoaşte că nu ştia că e însărcinată în şase săptămâni, dar spune că îşi dorea mult al doilea copil. Avocatul Adrian Pop, care reprezintă firma de încălţăminte, ne-a încredinţat că va reveni azi cu o poziţie a angajatorului în funcţie de rezultatele preliminarii ale anchetei ITM Bihor. „Deocamdată putem doar nota că doamna în cauză nu a anunţat societatea înainte de nefericitul incident de o eventuală stare de graviditate, în condiţiile Ordonanţei de Urgenţă nr. 96/2003. Astfel că nu a fost luată în evidenţă ca fiind angajată gravidă. Însă în momentul în care a acuzat apariţia unei probleme de natură medicală, conducătorii unităţii au anunţat Serviciul Judeţean de AmbulanţăBihor, care a preluat pacienta. Din punct de vedere legal, societatea nu se consideră culpabilă de cele întâmplate”, precizează avocatul Pop.
La rândul lor, medicii de la Maternitate care au tratat tânăra femeie nu s-au putut pronunţa dacă ar fi putut salva copilul în condiţiile în care ar fi intervenit cu o oră sau două mai repede.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!