Prima ediție a Târgului de haine noi și second hand pentru adulți și copii are loc duminică, 30 iulie, în curtea pub-ului Lokal, de pe strada Aurel Lazăr nr.1. Începând cu orele 14:00, cei care doresc să își înnoiască garderoba pot vizita târgul, care va găzdui în jur de 15 participanți.
Organizatoarea evenimentului, Ioana Corcodel, a declarat pentru Jurnal bihorean că ideea târgului i-a venit după ce a observat că în alte orașe, acest gen de eveniment prinde foarte bine.
„Avem în jur de 15 participante. Vizitatorii vor putea găsi de la rochii de gală, haine pentru damă și pentru bărbați, încălțăminte, haine pentru bebeluși, jucării sau accesorii pentru copii“, spune Ioana Corcodel.
[eadvert]
Prețuri foarte accesibile
Intrarea este gratuită pentru toți cei care vor dori să viziteze târgul. De asemenea, organizatorii promit că prețurile pentru produsele expuse vor fi pe buzunarul tuturor.
„Așteptările noastre nu sunt foarte mari, având în vedere că este prima ediție, dar trebuie să începem de undeva. Dorim să facem un obicei din asta, dar să vedem cum vor ieși primele ediți“, mai spune Ioana. Pe lângă prețurile accesibile, târgul se dorește a fi și un bun prilej de a lega noi prietenii și de a dezvolta o comunitate.
„Am mai participat la un astfel de târg și mi-a făcut mare plăcere. Am de oferit haine, majoritatea second-hand, pentru mămici și copii, câteva accesorii, iar prețurile vor fi pentru toate buzunare. Îmi place tare mult această inițiativă, deoarece ajută la dezvoltarea comunităților de mămici și nu numai și încurajează mămicile să se întâlnească la un asemenea târg, pentru a găsi lucruri utile și de calitate, la un preț foarte mic. Aștept cu nerăbdare să se organizeze acest târg și doresc să particip și la următoarele care se vor organiza în viitor“, ne-a declarat Anca Tamaș, care va avea un stand de haine la prima ediție a evenimentului.
Reciclarea hainelor vechi, soluția unui mediu mai curat
Cu toții avem haine în dulap pe care nu vrem să le mai purtăm, fie pentru că nu ne mai plac, fie pentru că mărimea nu mai este bună. Din păcate, în momentul în care se apucă să sorteze haine, multe persoane aleg să arunce aceste haine.
Potrivit unor studii, peste 2.500 de litri de apă se folosesc pentru a se produce un singur tricou de bumbac, în timp ce pentru o singură pereche de blugi se consumă până la 10 tone de apă potabilă, cât i-ar ajunge unui om să trăiască timp de 5 ani.
Pentru a proteja planeta, cei care doresc să se scape de hainele vechi pot opta în a le vinde ori a le dona altor persoane. De asemenea, acestea pot fi lăsate în containerele special amenajate pentru colectarea materialelor textile. JB – R.P.
Vânzarea hainelor purtate, un trend în creștere
În Europa și în SUA, târgurile de haine noi și haine second hand au devenit foarte populare în ultimii ani. Este un trend care a venit din dorința de a proteja natura, în cazul unora, sau de face curat în dulap, în cazul altora. Aceștia din urmă au văzut din vânzarea hainelor vechi o oportunitate de a face un ban în plus. Această tendință a câștigat teren după ce vedetele de la Hollywood au recunoscut că și ele poartă haine cumpărate la mână a doua. Vedete ca Janelle Monáe, Sarah Jessica Parker, Helen Mirren sau Zooey Deschanel au recunoscut că poartă haine cumpărate second hand.
„Îmi place un magazin de caritate bun, mai ales când călătoresc. Când merg în locuri reci, nu iau nimic – doar lenjerie de corp”, a declarat Mirren presei britanice. „În drum de la aeroport, îl rog pe șofer să mă ducă la un magazin de caritate bun și îmi cumpăr cizme, șosete, pantaloni, pulovere, pălării și eșarfe, de obicei pentru 30 de lire sterline”, a spus vedeta.
Potrivit celui mai recent raport al platformei de revânzare Thredup, citat de Bcome.biz, piața second-hand este de așteptat să se dubleze în următorii 5 ani.
„O prognoză care ar reduce amprenta asupra mediului cauzată de industria modei. Impacturile cauzate de achiziționarea de haine uzate în locul celor noi scad ca urmare a eliminării etapei de producție. Raportul Fashion on Climate dezvăluie că modelele circulare de afaceri, cum ar fi revânzarea, ar putea duce sectorul textil să reducă aproximativ 143 de milioane de tone de emisii de gaze cu efect de seră până în 2030”, mai arată publicația citată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!