La fel şi cei doi pacienţi (unul de 41 de ani din Bucureşti şi altul de 43 de ani din Timişoara), care au primit la Cluj rinichii prelevaţi de la aceeaşi donatoare, a informat dr. Pantiş.
Deşi nu îi cunoaşte pe receptori, medicul mulţumeşte în numele lor încă o dată familiei îndoliate, care a acceptat ca ruda lor să dea viaţă, prin moarte altor pacienţi.
Din moarte la viaţă
Amintim că vineri, o femeie de 42 de ani din Fughiu, aflată la muncă în Graz (Austria) a intrat în moarte cerebrală în timp se îndrepta cu bicicleta spre oraşul apropiat unde se afla tot la muncă şi soţul ei. Medicii din Graz au explicat familiei că există posibilitatea prelevării de organe, dar, în final, familia a decis să îşi aducă ruda acasă. Dr. Dumitru Mohan a confirmat diagnosticul de moarte cerebrală, iar familia şi-a dat acordul pentru prelevarea de organe.
Luni dimineaţă, echipe de experţi din Târgu-Mureş au sosit la Oradea pentru a preleva, în premieră la Oradea, cordul femeii în vederea unui ulterior transplant la un pacient tânăr. Alţi experţi din Cluj şi Bucureşti au sosit tot luni la Oradea, prelevând ficatul, rinichii, corneea, ţesuturile osoase şi tendoanele. Aceasta a fost a cincea prelevare reuşită de la Oradea din acest an, număr cu care Bihorul se menţine pe locul I în România la salvarea de vieţi omeneşti.
Otilia Şandor, Alexandra Borz
Citiți principiile noastre de moderare aici!