„Veti iesi din oras, veti ajunge în centrul comunelor învecinate si nu va veti da seama ca ati parasit, de fapt, municipiul Oradea”, estimeaza seful administratiei oradene.
Petru Filip crede ca motorul dezvoltarii zonei metropolitane este initiativa privata: „Uitati-va la ce se construieste între Oradea si Sanmartin. Acum câtiva ani nu era nimic. Acum se ridica peste tot constructii; nu doar de-a lungul soselei, ci si în profunzime. Asta va însemna, în cele din urma, urbanism”.
Edilul-sef arata si spre zona dintre Oradea si Nojorid. Deja a aparut o zona privata, a unei firme, lânga soseaua care leaga cele doua localitati, a atentionat primarul Filip: „Aici, la Primaria Oradea, simtim o febra a investitiilor private, a constructiilor. Oamenii vin, se intereseaza, vor sa construiasca”.
Integrarea serviciilor
Primariile localitatilor care formeaza arcul metropolitan – Biharea, Osorhei, Bors, Cetariu, Paleu, Sântandrei, Sanmartin si Nojorid – au fost invitate de municipalitatea oradeana sa participe la licitatia prin care se va stabili operatorul de salubritate. Primarul Filip crede ca alegerea unui operator unic este o chestiune fireasca, la fel ca în cazul transportului în comun. „Speram sa rezolvam si problema transportului în acest an, spune Petru Filip. Nu putem concepe o zona metropolitana fara a avea un sistem integrat de transport pentru populatie”.
Canalizare si drumuri
Conform planurilor de dezvoltare zonala pentru comunele metropolitane, nivelul infrastructurii trebuie sa ajunga la valori comparabile cu ale Oradiei. „Nu este normal ca Oradea sa aiba alimentare cu apa în proportie de 92% si canalizare în procent de 75%, iar în comune sa nu existe deloc”, apreciaza Filip.
Dezvoltarea infrastructurii se va baza pe fondurile de mediu, accesate de Guvernul României. Primii pasi concreti vor fi facuti în 2006-2007, dupa definitivarea studiilor de fezabilitate, sustine primarul Oradiei.
Aspecte economice
Investitiile private din comunele metropolei nu îl deranjeaza pe primarul Petru Filip, de la Primaria Oradea. Faptul ca primariile comunale încaseaza taxele si impozitele cuvenite este firesc, sustine edilul-sef. Filip a dat ca exemplu firma Celestica, societate care a investit masiv în zona Bors:
„Ma îndoiesc ca o comuna ca Borsul, cu aproximativ 3.000 de locuitori, poate sa furnizeze acestei firme personal calificat pentru sute sau mii de posturi cu grad înalt de specializare. Este clar ca poate 80% din angajati provin din Oradea si îsi cheltuiesc salariile aici”.
O consecinta a transferului de populatie din Oradea spre comunele învecinate este cresterea preturilor la terenuri si case. Fenomenul este cunoscut de mai mult timp în Sanmartin si Nojorid, dar Petru Filip crede ca preturile vor creste în viitor si în celelalte comune care formeaza Zona Metropolitana Oradea.
Horia Trifa
Trimite articolul
XMa bucur ca domnul primar priveste cu admiratie initiativa privata de a construi si dezvolta zone de locuit, din pacate toata aceasta dezvoltare e facuta fara utilitati(doar curent), in rest drumurile sunt de pamant,fara sistem de canalizare.
Nu vad de ce pretul terenurilor din comunele din Zona metropolitana e o preocupare a primarului Oradiei. Bineinteles ca sunt in crestere pentru ca lumea se orienteaza in aceasta directie, in Oradea fiind o nebunie sa cumperi un teren la preturi de neimaginat si fara utilitati.
Mult succes in dezvoltarea infrastructurii zonei metropolitane.E frumos tot ce se spune, dar am vrea sa se si realizeze macar o parte din ele.