Prelevarea de organe cu numărul 17 din acest an a fost în măsură să salveze viaţa lui DanParvu, compozitorul piesei muzicale de pe coloana sonoră a filmului românesc “Lumea văzută de Ion B.”, apreciată la Premiile Emmy. Evenimentul s-a consumat în urmă cu o săptămână, când o echipă de experţi din Cluj şi Bucureşti au sosit la Oradea pentru a preleva organele (rinichiul respectiv ficatul) de la o pacientă din Bihor, de doar 45 de ani, intrată în moarte cerebrală, cauzată de o hemoragie cerebrală. Aparţinătorii femeii au dat dovadă de putere şi dăruire şi au acceptat prelevarea de organe salvatoare de vieţi. Declararea morţii cerebrale şi întocmirea protocolului s-a efectuat sub coordonarea medicului orădean Rodica Gilău.
Dăruire de viaţă
Unul dintre rinichi a ajuns în aceeaşi noapte la Cluj şi a fost transplantat lui Dan Pârvu, care suferise în urmă cu 12 ani un alt transplant de rinichi, cu organ de la mama lui. Fiindcă rinichiul transplantat de la mamă nu mai funcţiona, Pârvu ar fi urmat să fie supus unei vieţi cu dializă, dar organul orădencei i-a dăruit din nou viaţă. Deosebit în acest caz este compatibilitatea dintre donator şi bolnav – de 100%, fapt ce se întâmplă o dată la 16.000.000 de cazuri, a informat managerul Spitalului Judeţean, dr. Carmen Pantiş. Şi al doilea rinichi a fost dus la Cluj, pentru a fi transplantat unui alt pacient, iar ficatul a fost dus la Bucureşti, pentru salvarea unui al treilea pacient.
Gesturile deosebite pe care bihorenii le fac de trei ani încoace întrec orice cuvânt de mulţumire din partea medicilor şi pacienţilor transplantaţi. Graţie unui asemenea gest, luna trecută, chiar şeful Casei de Asigurări de Sănătate Oradea, Varga Ludovic, a fost salvat de la moarte, după ce a suferit o intervenţie de transplant, în timpul căreia a primit un ficat nou.
Amintim că Bihorul se află de trei ani încoace la numărul de vieţi salvate prin donarea de organe, peste o sută de români.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!