Viceprimarul Huszar Istvan, alături de Zsuzsa Szebeni, custodele expoziției, au susținut o conferință în cadrul căreia a anunțat evenimentul expozițional „Iluzie și reflectare: Viața artistică alui Banffy Miklos” a Institutului și Muzeului de Teatru din Budapesta.
Expoziția a ajuns și la Oradea după Cluj, București, Haga, Chișinău, Viena, Szeged și Budapesta. Prezentarea expoziției a fost posibilă cu sprijinul Primăriei Oradea și a Asociației Civice pentru Cetate.
Orar improriu
Expoziţia este considerată ca cel mai important eveniment al Anului Comemorativ Bánffy organizat de Consulatul General al Ungariei la Cluj-Napoca şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei în parteneriat cu Muzeul şi Institutul Naţional de Istorie Teatrală din Ungaria și Muzeul Naţional Maghiar din Budapesta.
Vernisajul va avea loc vineri, 22 ianuarie, de la ora 13:00, la Galeria de Artă a Cetății Oradea, corpul C, parter. La inaugurarea vernisajului „Iluzie şi reflecție: Viața artistică alui Banffy Miklos” va susține un cuvânt de deschidere Prőhle Gergely (Subsecretar de Stat pentru Afaceri Internaționale și Europene al Ungariei).
La deschidere vor participa Huszar Istvan (viceprimarul Oradei), Prohle Gergely (Subsecretar de Stat pentru Afaceri Internaționale și Europene al Ungariei). Până acum, această expoziție a fost prezentată în 32 de muzee și a avut aproximativ 52.000 de vizitatori.
Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 22 ianuarie – 28 februarie, de luni până vineri, între orele 12:00 – 15:30. Având în vedere că orarul este unul improriu vizitării expoziției, viceprimarul Huszar Istvan a promis că acest lucru se va remedia.
Reprezentanții Primăriei și cei de la Cetate vor căuta să schimbe orarul, astfel încât orădenii să poată vizita expoziția la ore mult mai convenabile.
Vor o Cetate a artelor
Legat de vernisaj, viceprimarul Huszar Istvan a spus că „datoria noastră este să dăm viață tuturor expozițiilor de artă. Aceste evenimente vin să însuflețească spațiile, care altfel ar reprezenta doar niște ziduri de beton. Intenția noastră este să continuăm și cu alte expoziții.
Astfel, Oradea așteaptă și alte propuneri în acest sens. Recent, am fost contactat de un colecționar privat ce deține o importantă colecție de medalii și trofee sportive din secolul trecut și pe care am decis că îl vom susține în organizarea unei expoziții”.
La rândul său Zsuzsa Szebeni, custodele expoziției a precizat că „personalitatea şi arta contelui Bánffy Miklós rămân dificil de interpretat, fără aducerea în prim plan a căminului acestuia, castelul din Bonţida, motiv pentru care reprezintă tematica primei săli, dintre cele trei dedicate expoziţiei.
Aici publicul va putea admira o colecţie de obiecte de artă ce au aparţinut acestuia precum şi portrete de familie şi reprezentări virtuale, în format 3 D a castelului şi reconstituiri ale atmosferei acestuia.
Următoarele două săli sunt dedicate activităţii lui Bánffy Miklós ca artist plastic şi ilustrator de cărţi şi a expoziţiei nepoatei artistului, Nicolette Jelen-Bánffy care trăieşte la New-York. Creaţiile din sticlă ale artistei fiind prezentate la numeroase expoziţii în Statele Unite ale Americii”.
Curatorul expoziției a mai adăugat faptul că opera artistei Nicolette Jelen-Banffy a fost publicată în repetate rânduri în Statele Unite de John Szoke, Hugh McKay, Vincent Fitzgerald, Ronbie Editions, Progressive Editions, Atlantic Art și a fost promovată în cadrul mai multor galerii și colecții private și internaționale.
Conte și artist
„Iluzie şi reflecție” sunt principalele idei ale expoziţiei ce aduce în prim plan viaţa şi realizările omului de cultură, Bánffy Miklós, bazate însă pe documente autentice şi obiecte cei-au aparţinut acestuia.
În centrul atenţiei publicului e adusă lumea lui Banffy, o lume a cărei prăbuşire începuse demult pentru familia artistului şi pe care o ilustrează cu multă măiestrie, uneori chiar cu cruditate, în romanul său ,,Trilogia Transilvană’’ (fragmente din această operă uremază să apară și în limba română în traducerea lui Marius Tabacu).
Romanul fiind tradus în mai multe limbi de circulaţie internaţională. Bánffy Miklós este o personalitate cu nenumărate talente artistice, a contribuit la înnoirea artei scenice transilvănene prin invitarea Baletului Ruşi mai ales prin viziunea sa scenică asupra unor piese celebre.
Citiți principiile noastre de moderare aici!