Traseele de Via ferrata sunt trasee montane prevăzute cu cabluri, scări şi poduri metalice. Sunt de regulă trasee prin zone de stâncărie sau direct pe stâncă, diferenţa principală între traseele de caţărare şi traseele de via ferrata este că pentru traseele de via ferrata nu mai trebuie să-ţi iei corzi cu tine, pentru ca pe traseu sunt instalate aşa-zise corzi fixe.
Primele via ferrata au fost făcute în Primul Razboi Mondial. Atunci, Munţii Dolomiti au fost un adevărat „câmp” de luptă, trupele austriece şi cele italiene au luptat nu numai unele împotriva celorlalte, dar şi cu condiţiile vitrege din munţi. Mii de militari au murit din cauza frigului, în urma căderilor sau a avalanşelor. Drept urmare, pentru a-i ajuta să se deplaseze mai uşor la altitudini aşa de mari, s-au montat trepte, cabluri şi scări care să-i ajute să urce pe versanţii abrupţi.
Marți, multe tunele şi vestigii din Primul război mondial se pot găsi de-a lungul unor trasee de via ferrata, care au fost, desigur, reabilitate de-a lungul timpului. Ca ordin de mărimi, traseele de via ferrata sunt de fapt integrate în trasee de hiking, care pot fi făcute într-o zi (unele pe parcursul a 2-3 ore, unele pot avea şi 10 ore). Porţiunile de via ferrata nu sunt foarte lungi de obicei, majoritatea fiind de ordinul sutelor de metri, undeva între 100 şi 700 de metri.
Traseu amenajat anul trecut de Serviciul Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor în parteneriat cu Clubul Sportiv C.A.S.S.I.O Montana are circa 150 de metri lungime. Este amenajat pe malul drept al râului Crişul Repede şi se află între Casa Zmeului şi primul tunel, într-un abrupt de stâncă de circa 100m care se numește Peretele Zânelor. Este un traseu destul de dificil care se adresează persoanelor care au mai făcut trasee de via ferrata sau care sunt însoțiți de ghizi. Parcurgând traseul ajungi la traseul turistic Punct albastru care porneşte de la terenul de fotbal.
Traseul de Via ferrata din Vadu Crişului – Defileul Crișului Repede este un traseu spectaculos care oferă o extraordinară priveliște asupra văii și pereților defileului.Traseul este amenajat cu cabluri metalice pentru asigurare și cu scoabe metalice pentru a putea urca.
Echipament obligatoriu: cască, ham de escaladă/alpinism, lonje de via ferrata. Dacă nu aveți carabiniere speciale pentru via ferrata se mai pot folosi carabiniere cu siguranță tip pară. Carabiniera trebuie să fie suficient de mare încât să încapă pe cablul metalic montat pe stâncă.
Lonjele de via ferrata sunt special confecționate astfel încât în caz de căzătură să poată atenua cât mai bine șocul.
Ioan Hasas
Citiți principiile noastre de moderare aici!