Duminică, 25 martie, sărbătoarea Buna Vestire, i-a surprins pe locuitorii comunei Popești în plin moment festiv, sincronizând-se cu o ,,Vatră folclorică” în organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, a Primăriei Popești și a Grupului Școlar Industrial Popești, care adună în fiecare an la un loc soliști vocali și instrumentiști, formații și ansambluri folclorice, tarafuri de pe Valea Barcăului.
Concurs şi spectacol
Putem spune că cei prezenți la eveniment, cu cât erau mai aproape de scenă, cu atât retrăiaiu emoțiile unei ,,vetre” de odinioară, la care bunicii și străbunii noștri luau parte în vremurile de altă dată. Juriului, format din Adrian Maga, primarul comunei Popești, maestrul coregraf Crișu Florea, consultanți Miron Blaga și Felician Mureșan de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Ioan Giarca, director al Grupului Școlar Industrial Popești, pr. Ioan Maga și prof. Florentina Baciu, i-a revenit dificila sarcină de departajare a concurenților, care s-au prezentat la cote foarte înalte. Pe scenă au evoluat surprinzător de frumos artiști amatori de la Borumblaca, cu o suită de feciori, sălajan și șchiop, urmat de un solo de vioară în interpretarea lui Simion Brisc, cei din Cuzap au prezentat un fecioresc, o priceasnă, în interpretarea deosebită a Mariei Cheregi, urmat de un sălăjean. Grupul vocal instrumental din Derna a prezentat cântece și dansuri populare iar ca solistă a evoluat Delia Ioana Curtui. Cei din Petreu au adus în scenă trei dansuri populare germane. Marghita a prezentat dansuri populare, urmat de extraordinarele interpretări ale soliștilor Pușcaș Andreea, Chirce Sergiu și Larisa Contraș; gazda evenimentului, adică cei din Popești au prezentat o țură a fetelor (copii) și un cântec în interpretarea tinerei Marina Baciu.
Soliști vocali invitați special la acest eveniment-Violeta Gherman, Adrian Bojan și Ioana Urs au dat acestui frumos eveniment un plus de culoare, reprezentând fiecare cu cinste o subzonă folclorică a Bihorului, dându-i în același timp și un caracter mai larg județean.
Citiți principiile noastre de moderare aici!