Totodată, Popa l-a întrebat pe Zlotea ce măsuri va lua pentru ca Buzle să nu mai fie angajat în alte comune.
„Recent, la Zilele comunei Sârbi, circa 300 de săteni m-au înştiinţat că nu-l mai vor pe medicul veterinar fiindcă le falsifică numărul animalelor, ca să-şi rotunjească veniturile”, a declarat, joi, senatorul Cornel Popa.
Parlamentarul bihorean a precizat că sătenii din Sârbi l-au informat că, încă de anul trecut l-au reclamat la DSVSA Bihor pe veterinarul Buzle că „umflă numărul animalelor pe care oamenii le au în bătătură”, pentru a încasa bani mai mulţi de la DSVSA pe vaccinele anti-TBC şi anticărbunoasă, subvenţionate de stat.
„În urma cercetărilor DSVSA Bihor, a reieşit că medicul a falsificat tabelele de acţiuni veterinare, trecând în plus, de pildă, numai în satul Burzuc, 246 de capete de bovine la acţiunea de tuberculinare şi 101 capete bovine la acţiunea de vaccinare anticărbunoasă”, a explicat senatorul liberal, indicând că astfel veterinarul şi-ar fi însuşit ilegal zeci de mii de lei.
Supracontrol ANSVSA
Senatorul Popa a mai afirmat că „un inspector ANSVSA a reverificat rezultatele primei anchete, confirmându-le şi a solicitat conducerii DSVSA măsurile legale de rigoare”, adică rezilierea contractului dintre DSVSA şi medicul veterinar din comuna Sârbi. Ca urmare, DSVSA l-a amendat pe dr. Buzle cu 10.000 lei, a iniţiat recuperarea sumelor decontate ilegale pentru vaccinări fictive şi a decis rezilierea contractului de concesionare cu acest medic veterinar, trimiţând la ANSVSA documentaţia în acest sens.
„Însă în mod bizar, la 10 august, DSVSA Bihor s-a sucit cu 180 de grade şi i-a reîncredinţat medicului Buzle serviciile de activităţi veterinare pe raza comunei Sârbi. Explicaţia pe care am primit-o este că s-au făcut presiuni din partea preşedintelui ANSVSA, Marian Zlotea, şi a subprefectului judeţului Bihor, Claudiu Pop, provenit din PSD”, a apreciat senatorul liberal.
Popa a mai observat că deşi poate părea „un lucru banal”, acest episod arată că instituţiile statului nu-şi mai pot exercita autoritatea conform legii, din cauza politizării excesive a instituţiilor descentralizate. „Veterinarul din Sârbi este membru PSD şi s-a lăudat în comună că este intangibil, fiind protejat de subprefectul Claudiu Pop”, a spus senatorul Popa, care consideră că „s-a ajuns ca indivizi de acest gen să nu răspundă penal fiindcă au acoperire politică”.
Popa a mai avertizat că-l va denunţa penal pe directorul coordonator Mircea Gelu Budău dacă nu va aplica procedurile legale ce impun rezilierea contractului cu medicul veterinar. „Domnul director coordonator al DSVSA Bihor, indiferent ce i s-a ordonat pe căi ocolite, are obligaţia să aplice legea. Altfel, îi vom face un denunţ penal!”, ameninţă Popa.
Budău se disculpă
Mircea Gelu Budău afirmă însă că răgazul dat medicului Gavrilă Buzle este doar până când DSVSA îi va găsi înlocuitor.
„În mod sigur ne vom dispensa de medicul Gavril Buzle. Însă fiindcă deocamdată e singurul medic veterinar din acea circumscripţie, am decis pe 10 august să-l lăsăm să asigure identificarea animalelor din Sârbi, sub supavegherea noastră”, a spus şeful DSVSA Bihor, pasând însă „sfera de protecţie” a veterinarului incriminat spre subprefectul Claudiu Pop. „Se ştie că domnul subprefect este din Sârbi şi că domnul Buzle este membru PSD.
DSVSA Bihor şi-a exercitat atribuţiile în acest caz iar problema va fi rezolvată imediat ce va ajunge în teritoriu decizia ANSVSA. Pe 25 august, ANSVSA ne-a înştiinţat că a cerut acordul Agenţiei Domeniilor Statului pentru rezilierea contractului de concesiune a serviciilor de medic veterinar în comuna Sârbi. Acest acord e necesar fiindă doctorul Buzle a încheiat, în 1999, contractul cu ADS”, mai spune Budău, care a fost propulsat la şefia DSVSA de către PD-L.
Subprefectul, distant
Claudiu Pop s-a ferit să comenteze „săgeţile politice”, privind cazul strict din punct de vedere al funcţionarului. „Părinţii mei sunt întradevăr din Sârbi şi mă mândresc cu aceasta. Cu atât mai mult nu am de gând să intru în jocuri de interese. Eu de profesie sunt economist, ştiu problemele doar din punctul de vedere al Prefecturii pentru că am primit şi noi nişte reclamaţi din partea unor cetăţeni. De cealaltă parte, şi medicul veterinar ne-a prezentat, în favoarea sa, mărturiile altor săteni. De fapt, e o problemă a Direcţiei Sanitar Veterinare. Domnul director Budău trebuie să şi-o rezolve conform prerogativelor pe care le are”, declară Claudiu Pop.
În apărarea sa, Buzle acuză unii proprietari de animale că după ce le-au înregistrat, au vândut din ele fără să îl mai anunţe ca să le scoată din registru.
Cristian Horgoş
Citiți principiile noastre de moderare aici!